ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/12/2017 07:41 EET

Τι θέλει ο Τσίπρας από τον Ερντογάν. Η ατζέντα της Αθήνας για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου

Τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό και την υφαλοκρηπίδα θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι βέβαια και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. 

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη Ερντογάν αποκτά μεγαλύτερη αξία εξαιτίας των πολιτικών θερμοκρασιών της Τουρκίας με τις μεγάλες χώρες και τους οργανισμούς της Δύσης. Με δεδομένες το επίπεδο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Ο Ερντογάν θα είναι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται την Αθήνα από τη δεκαετία του 1960. Και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας  αναμένεται να του επισημάνει ότι αν θέλει να υπάρξει  ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος χρειάζεται η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης.

Η Αθήνα θα θέσει τρία βασικά ζητήματα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά:

-το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο

-την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο

-τις διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα.

Φυσικά η ατζέντα περιλαμβάνει και το Κυπριακό όπου θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με έγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

Το τρίτο κεφάλαιο θα είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό όπου η ελληνική κυβέρνηση θα επισημάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).

Επισημαίνεται ότι η Αθήνα παρά τις παγωμένες σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες το Βερολίνο και πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα εκφράσει την στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μέσα στο πλαίσιο που περιγράφεται από τα τρία κεφάλαια (διμερείς σχέσεις – Κυπριακό – προσφυγικό).

Βέβαια όλα αυτά είναι τα θέματα που βάζει στην ατζέντα η ελληνική πλευρά. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε ποια θέματα θα θέσει ο Ερντογάν ειδικά μετά και τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ περί ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.