Τι γίνονται τα ταλέντα μας;

Τι γίνονται τα ταλέντα μας;
Katja Löchelt / EyeEm via Getty Images

Όλοι μας ανεξαιρέτως διαθέτουμε ταλέντα.

Ως career coach, διαπιστώνω συχνά, ότι το περιβάλλον, η οικογένεια και το σχολείο δεν παροτρύνουν την αυθεντική αναζήτηση των ταλέντων που ο καθένας μας κρύβει μέσα του. Συνεπώς, διαθέτουμε χαρίσματα και προσωπικές δεξιότητες που μας χάρισε η φύση, τις οποίες είτε δεν ανακαλύπτουμε ποτέ, είτε, όταν τις ανακαλύψουμε, έρχεται το εξωτερικό περιβάλλον για να μας αποθαρρύνει και να μας καθοδηγήσει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε άλλη κατεύθυνση. Θα έχετε ακούσει τόσες περιπτώσεις όπου παιδιά, έφηβοι και ενήλικες συζητούν με την οικογένεια και τους φίλους για την επιθυμία τους να ασχοληθούν επαγγελματικά με κάτι έξω από τα καθιερωμένα και η απάντηση που λαμβάνουν είναι «άστο αυτό το επάγγελμα, δεν έχει λεφτά, βρες μια «κανονική» δουλειά και κάνε το αυτό για χόμπι».

Ξέρουμε που πάμε;

Είναι πολύ συνηθισμένο οι νέοι να σχεδιάζουν τα επαγγελματικά τους βήματα, χωρίς να έχουν μια ρεαλιστική εικόνα του αντικειμένου των σπουδών και της εργασίας που τελικά αποφασίζουν να ακολουθήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιλογή τους να καταλήγει πολλές φορές να είναι μια αποτυχημένη επιλογή εργασίας, με την έννοια ότι ούτε τους ευχαριστεί ούτε τους υποστηρίζει να αναδείξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και να είναι αποδοτικοί.

Έχουμε κατάλληλα ενημερωθεί και προετοιμαστεί τη στιγμή που καλούμαστε να αποφασίσουμε για τον κλάδο και το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε; Είναι σημαντικό να έχουμε εξασφαλίσει σωστή ενημέρωση και κατάλληλη προετοιμασία πριν από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να επενδύσουμε χρόνο και χρήμα και προσπάθεια σε κάποιο αντικείμενο. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουμε την κατάλληλη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος, κάτι το οποίο θα μας προσφέρει ικανοποίηση και θα μας επιτρέψει να είμαστε αποδοτικοί.

Τι μπορώ να κάνω;

Όλο και περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον για το Career Coaching, τη μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης που σε «προπονεί», σε προετοιμάζει για να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Συχνά με ρωτούν ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κανείς. Η απάντηση είναι «το συντομότερο δυνατόν», δεδομένου ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα και η ζωή και η καριέρα του.

Συζητώντας με γονείς που θέλουν πραγματικά να υποστηρίξουν τα παιδιά τους έτσι ώστε να χτίσουν σωστά το επαγγελματικό τους μέλλον, καθώς και νέους που τώρα ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία, τους προτείνω να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν μέσα από το Career Coaching, ως ένα δώρο για την καριέρα τους και τη ζωή τους γενικότερα. Με το coaching θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν πραγματικά τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά και να σχεδιάσουν σωστά τη στρατηγική της καριέρας τους. Με γνώμονα τον σεβασμό στη μοναδικότητά τους, θα θέσουν τις σωστές βάσεις και θα καθορίσουν με τον πιο υπεύθυνο τρόπο την εξέλιξή τους.