Timorebestia: Βρέθηκαν σαρκοφάγα σκουλήκια-γίγαντες ηλικίας μισού δισεκατομμυρίου ετών

Στη βόρεια Γροιλανδία.
.
.
Artwork by Bob Nicholls/@BobNichollsArt

Απολιθώματα μιας νέας ομάδας θηρευτών εντόπισαν επιστήμονες στη βόρεια Γροιλανδία: Τα μεγάλα αυτά σκουλήκια θεωρείται πως είναι κάποια από τα αρχαιότερα σαρκοφάγα που αποίκισαν τα νερά πάνω από 518 εκατομμύρια χρόνια πριν, υποδεικνύοντας μια «δυναστεία» θηρευτών που μέχρι τώρα ήταν άγνωστη στην επιστήμη.

Τα νέα αυτά πλάσματα έλαβαν το όνομα Timorebestia («τρομακτικά θηρία» στα λατινικά). Διέθεταν πτερύγια στα πλευρά, κεφάλι με κεραίες που ξεχωρίζει, μεγάλα σαγόνια και μπορούσαν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 30 εκατοστά μήκος- κάτι που τα φέρνει μεταξύ των μεγαλύτερων ζώων της πρώιμης Κάμβριας Περιόδου.

.
.
Dr Jakob Vinther

«Γνωρίζαμε στο παρελθόν ότι πρωτόγονα αρθρόποδα ήταν οι κυρίαρχοι θηρευτές της Κάμβριας, όπως οι ανωμαλοκαρίδες» είπε ο Dr Γιάκομπ Βίνθερ του University of Bristol, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας. «Ωστόσο το Timorebestia είναι ένας μακρινός, μα στενός συγγενής των ζωντανών “arrow worms”, ή χαιτόγναθων. Αυτά είναι πολύ μικρότεροι θηρευτές του ωκεανού σήμερα που τρέφονται με μικροσκοπικό ζωοπλαγκτόν. Η έρευνά μας δείχνει πως αυτά τα αρχαία ωκεανικά οικοσυστήματα ήταν αρκετά πολύπλοκα με μια τροφική αλυσίδα που επέτρεπε αρκετά επίπεδα θηρευτών. Τα Timorebestia ήταν γίγαντες της εποχής τους και θα ήταν κοντά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Αυτό τα κάνει αντίστοιχα από άποψης σημασίας σε κάποια από τα κορυφαία σαρκοφάγα των σύγχρονων ωκεανών, όπως καρχαρίες και φώκιες κατά την Κάμβρια Περίοδο».

Μέσα στο απολιθωμένο πεπτικό σύστημα του Timorebestia οι ερευνητές βρήκαν απομεινάρια ενός κοινού αρθρόποδου, του Isoxys. «Μπορούμε να δούμε ότι αυτά τα αρθρόποδα ήταν πηγή τροφής για πολλά άλλα ζώα» είπε ο Μόρτεν Λούντε Νίλσεν, πρώην διδακτορικός στο University of Bristol και μέλος της μελέτης.

Δημοφιλή