Τις 6.032 πωλήσεις έφθασε η Rolls-Royce το 2023

Έτος επιτυχίας για τη διάσημη βρετανική μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων.
JAMES LIPMAN

Στην Ελλάδα Rolls-Royce δε βλέπουμε στους δρόμους. Υπάρχουν κάποιες συλλεκτικές, παλαιότερα μοντέλα, αλλά καινούργια δεν κυκλοφορούν. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει.

Η πιο πολυτελής μάρκα αυτοκινήτων, παγκοσμίως, σε άλλες χώρες όπου το χρήμα ρέει, κάνει θραύση.

Το 2024 θα είναι έτος κατά το οποίο η μάρκα θα γιορτάσει 120 χρόνια δημιουργίας, από τότε που ο Τσαρλς Ρολς και ο Χένρι Ρόις συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 4 Μαΐου 1904.

Πάντως, το 2023 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι περισσότερες πωλήσεις σε αυτά τα 119 χρόνια ιστορίας της μάρκας, με 6.032 παραδόσεις μοντέλων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εξατομικευμένων εκδόσεων κατά παραγγελία.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις παρουσιάζουν μια ισορροπημένη εικόνα, με επικεφαλής τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, ωστόσο αύξηση από έτος σε έτος υπάρχει σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Ασία-Ειρηνικός και η Ευρώπη.

Μάλιστα, ο θετικός οικονομικός αντίκτυπος της εταιρείας αυξήθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία 180 νέων θέσεων εργασίας στο Home of Rolls-Royce το 2023.

ROLLS-ROYCE

Ενώ τα εξαιρετικά δημοφιλή μοντέλα Wraith και Dawn σταμάτησαν την παραγωγή τους όπως είχε προγραμματιστεί το 2023, η χρονιά ήταν εντυπωσιακή με την έναρξη της παραγωγής και των πωλήσεων της Rolls-Royce Spectre, του οποίου οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται το φθινόπωρο.

Μετά τη θριαμβευτική δημόσια αποκάλυψή της τον Οκτώβριο του 2022, η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Rolls-Royce στην ιστορία έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων πελατών και οι παραγγελίες εκτείνονται μέχρι το 2025, θέτοντας γερά θεμέλια για το τολμηρό, πλήρως ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας.

Σημειώνω ότι όλα τα μοντέλα κατασκευάζονται χειροποίητα στο εργοστάσιο του Goodwood του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δημοφιλή