Η ανέλκυση ασυρμάτου του Τιτανικού πυροδοτεί διαμάχη για τα ανθρώπινα λείψανα

Μεγάλη διακαστική διαμάχη ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία και τις ΗΠΑ.

Την ανέλκυση του ασυρμάτουτου του Τιτανικού, 108 χρόνια μετά το ναυάγιο, εξετάζει η εταιρεία RMS Titanic, η οποία και έχει αποκλειστικά δικαιώματα ερευνών και συλλογής αντικειμένων, εφόσον λάβει την επίσημη έγκριση από την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Το πρόβλημα όμως με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη, είναι ηθικό, καθώς οι νομικοί εκπρόσωποι του κράτους θέτουν το εξής ερώτημα.

«Θα μπορούσε στο πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου να υπάρχουν λείψανα από τους νεκρούς επιβάτες και πλήρωμα, έναν αιώνα μετά;»

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, στην δικαστική διαμάχη για να εμποδίσουν την αποστολή, αναφέρουν οτι σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, κάτι που η εταιρεία RMS Titanic, δεν λαμβάνει υπόψη.

Όπως δήλωσε ο επιμελητής του τμήματος Ναυτικής Ιστορίας του Εθνικού Μουσείου Αμερικάνικης Ιστορίας Σμισθόνιαν, Πολ Τζόνστον, «1500 άνθρωποι πέθαναν σε αυτό το ναυάγιο. Δεν μπορεί κανείς να μου πει πως δεν υπάρχουν λείψανα θαμένα, σε σημεία όπου δεν υπάρχουν ρεύματα».

Σκοπός της εταιρείας είναι να γίνει μία έκθεση με κειμήλια του Τιτανικού. Κάτι που σημαίνει πως ο ασύρματος Μαρκόνι, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε, ήταν προς το πλοίο Καρπάθια, λίγα λεπτά μετά την πρόσκρουση με το παγόβουνο.

Για την ανέλκυση του ασυρμάτου θα χρησιμοποιηθεί ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο, που θα περάσει μέσα από έναν φεγγίτη, διαφορετικά θα χρειαστεί να κόψει μέρος από την διαβρωμένη στέγη του καραβιού.

Η άποψη της ιδιοκτήτριας εταιρείας είναι πως μέσα σε αυτά τα χρόνια που έχουν γίνει περίπου 200 αποστολές στον Τιτανικό, αν υπήρχαν λείψανα θα είχαν βρεθεί.

Μάλιστα ο ωκεανογράφος και σύμβουλος της RMS Titanic, Ντέιβιντ Γκάλο, προχώρησε σε ένα ιδιαίτερο σχόλιο, παρομοιάζοντας τον Τιτανικό με την μάχη του Γκέτισμπεργκ, στον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο, όπου χάθηκαν οι περισσότερες ζωές.

«Δεν είναι λες και παίρνουμε ένα φτυάρι και πάμε να σκάψουμε στο Γκέτισμπεργκ.Υπάρχει άλλωστε ένας άγραφος νόμος. Ένας κανόνας δεοντολογίας. Αν η κάμερα εντοπίσει ανθρώπινα λείψανα, σταματάμε αμέσως και αποφασίζουμε τι κάνουμε στην συνέχεια».

Η διαμάχη έχει να κάνει με τον τρόπο που πρέπει να τιμηθούν τα θύματα του Τιτανικού και αν πρέπει μία αποστολή, σαν αυτή, να επιτραπεί.

Τον Μάιο, η ομοσπονδιακή δικαστής, Ρεμπέκα Μπιτς Σμιθ, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, ενέκρινε την αποστολή.

Όπως είπε, «η ανάκτηση του ασυρμάτου, θα συμβάλει στην κληρονομιά που άφησε ανεξίτηλα η απώλεια του Τιτανικού, εκείνων που επέζησαν και εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους».

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε έφεση τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση θα παραβίαζε τον ομοσπονδιακό νόμο και την συμφωνία που έχει συνάψει με την Βρετανία, αναγνωρίζοντας το ναυάγιο ως μνημείο. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία ρυθμίζει την είσοδο στο ναυάγιο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το κύτος, τα αντικείμενα και τα «τυχόν ανθρώπινα λείψανα» δεν θα πειραχτούν.

Η δική εκρεμεί ενώπιον του 4ου Εφετείου του Ρίτσμοντ, της Βιρτζίνια.

Δημοφιλή