Το 2017 είχε πολλά και ενδιαφέροντα. Τι αναζητήσαμε, όμως, περισσότερο στο διαδίκτυο τη χρονιά που φεύγει;

Ο ακτιβισμός είχε την τιμητική του.
EMPICS Entertainment

Τώρα που το 2017 φτάνει στο τέλος του, είναι μια καλή στιγμή να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε με τι ασχοληθήκαμε περισσότερο τη χρονιά που φεύγει. Σε αυτή την προσπάθεια, δεν υπάρχει μεγαλύτερος σύμμαχος από τις αναζητήσεις μας στο διαδίκτυο και τα social media.

«Ο παλιός ο χρόνος» είχε μερικά πολύ μεγάλα και σημαντική γεγονότα: τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, φυσικές καταστροφές, προσφυγικό, πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις. Γεγονότα που στο σύνολό τους φαίνεται πως αποτέλεσαν κίνητρο για δράση κι συλλογική ενασχόληση με τα τεκταινόμενα, αφού οι διαδικτυακές μας αναζητήσεις εύκολα μπορούν να χαρακτηρίσουν το 2017 σε «χρονιά του ακτιβισμού».

Ανασκόπηση του 2017 από την Google

Η ετήσια αναφορά της εταιρείας Google για τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις παγκοσμίως το 2017 αναφέρει ότι στις γενικές αναζητήσεις ήρθε πρώτος ο τυφώνας Ίρμα, ενώ στις επί μέρους κατηγορίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον άτομα που σχετίζονται κυρίως με τα σκάνδαλα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, όπως οι Matt Lauer, Harvey Weinstein, Kevin Spacey. Επιπλέον, το 2017 ψάξαμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πώς να κάνουμε κάποια πράγματα (how to...), ένα γεγονός που ο CEO της Google, Sundar Pichai, εξήγησε σε ένα tweet του ως «την επιθυμία μας να κατανοήσουμε και να βελτιώσουμε στο μέγιστο τον κόσμο γύρω μας».

Το Facebook ήταν γυναικεία υπόθεση

Εν μέσω πολλαπλών αποκαλύψεων για σεξουαλικά σκάνδαλα αλλά και στον απόηχο των αναχρονιστικών και μισογυνίστικων μέτρων που ψήφισε ο Ντόναλντ Τραμπ από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του, αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών, πυροδοτώντας τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του Women’s March, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι το νούμερο 1 θέμα συζητήσεων στο facebook τη χρονιά που φεύγει διεθνώς ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Παράλληλα, στην 8η θέση των top θεμάτων βρίσκεται και το Women’s March της 21ης Ιανουαρίου στην Washington όπου περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και την αξιοπρέπεια.

Το Twitter λέει «ναι» στον ακτιβισμό και «όχι» στον Τραμπ

Μπορεί αν είναι παρελθόν από την προεδρία των ΗΠΑ, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην πρώτη πεντάδα των πιο δημοφιλών tweets του 2017, με το μήνυμά του για το ρατσισμό να γίνεται viral.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένα από τα (πολλά, ομολογουμένως) tweets του Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να μπει στη δεκάδα των δημοφιλέστερων tweets του 2017, όπως επίσης και ότι το top tweet στην κατηγορία του ακτιβισμού ήταν το #resist, ενώ στην 5η θέση είναι το #WomensMarch, στην 6η το #NotMyPresident και στην 7η το #BlackLivesMatter.

Μπορεί, λοιπόν, το 2017 να είχε τις δυσκολίες και τις ασχήμιες του (όπως και κάθε χρονιά), όμως είχε και πολλή ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη θέση μας στα social media, ως αναπόσπαστο κομμάτι -πια- της καθημερινότητάς μας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση