Το αεροδρόμιο Μακεδονία επιθεώρησε ο Κώστας Καραμανλής

Ο υπουργός Υποδομών μετέβη και στο εργοτάξιο, του τμήματος Θέρμη-Γαλάτιστα, του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου (Ε.Ο.16).
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

«Όσοι έχουμε δει το αεροδρόμιο πριν έρθει η Fraport και όσοι έχουμε δει το αεροδρόμιο σήμερα διαπιστώνουμε μία τεράστια διαφορά τόσο στη λειτουργικότητα την κτιριακή, όσο και στην αισθητική του αεροδρομίου. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν έχει το αεροδρόμιο που της αξίζει», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, επιθεωρώντας το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Fraport Greece και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, επισημαίνοντας ότι σχεδόν όλες οι εργασίες κτιριακής αναβάθμισης έχουν ολοκληρωθεί, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και τρεις μήνες το αεροδρόμιο έχει σταδιακά ανοίξει και δοθεί σε λειτουργία. Και έκανε λόγο για «ένα αεροδρόμιο στολίδι. που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες που όλοι ελπίζουμε να έχουμε», ευχόμενος: «Να έχουμε ένα καλοκαίρι καλό, ένα καλοκαίρι δυνατό, μετά από μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας».

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ αφορούν σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων, στο σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σε υποδομές και την πίστα του αεροδρομίου.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ειδικότερα, κατασκευάστηκε νέος αεροσταθμός και ανακαινίστηκε – αναδιαμορφώθηκε το υφιστάμενο terminal, κατασκευάστηκε νέος πυροσβεστικός σταθμός, δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων των αεροσκαφών και δύο πεζογέφυρες για τη σύνδεση του υφιστάμενου με το νέο terminal.

Εγκαταστάθηκε επίσης σύγχρονο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών, με εννέα καινούριους ιμάντες παράδοσης αποσκευών και τρία καινούρια μηχανήματα X- ray.

Εγκαταστάθηκε επιπλέον σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και έγινε σύνδεση του με το δίκτυο της πόλης, ενώ αναδιαμορφώθηκαν οι οδοί πρόσβασης και οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Αναδιαμορφώθηκαν τέλος οι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης αεροσκαφών και ανακατασκευάστηκε το σύστημα φώτων προσέγγισης ALS.

Οι πύλες αναχώρησης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία είναι πλέον 24 (+50%), τα check in counters 44 (+ 47%) και τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου 14 (+115%).
Στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στο εργοτάξιο, του τμήματος Θέρμη-Γαλάτιστα, του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου (Ε.Ο.16).

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μετά την επίσκεψη στο εργοτάξιο ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει στο Υπουργείο μας. Και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αποτελεί προτεραιότητά μας στην πράξη, όχι απλώς στα λόγια. Αυτός ακριβώς είναι και ο κεντρικός στόχος του έργου αναβάθμισης του οδικού δικτύου σε έναν σημαντικό κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού. Εδώ, στο τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου τμήματος, περίπου 3 χιλιομέτρων. Μαζί κάνουμε και ορισμένες ακόμα επιμέρους παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής. Είναι άλλο ένα από τα έργα που συναποτελούν το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε εντατικά ώστε το έργο να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2023».

Το έργο εκτελείται από την Εγνατία Οδό και έχει προϋπολογισμό μελέτης περίπου 29 εκατ. ευρώ.

Θα γίνουν επεμβάσεις σε μήκος 12,5 χλμ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναμόρφωσης οκτώ ισόπεδων κόμβων, της αναβάθμισης και ανακατασκευής των κάθετων και δευτερευουσών οδών στις θέσεις των κόμβων, της κατασκευής υπόγειου αγωγού ομβρίων στον οικισμό Ν. Ραιδεστού, της παραλλαγής του δικτύου ύδρευσης των Βασιλικών. Θα κατασκευαστούν επίσης μία γέφυρα και δύο άνω διαβάσεις.