Το άγνωστο ταλέντο του Μοχάμεντ Άλι και η δημοπρασία του 1 εκατ. δολαρίων

«Ήταν ένα πολιτισμικό σύμβολο που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά».
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μοχάμεντ Άλι χορεύει μπροστά από τον Φλόιντ Πάτερσον. Στιγμιότυπο από τον δεύτερο γύρο του αγώνα που δόθηκε το 1965 στο Las Vegas Convention Hall.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μοχάμεντ Άλι χορεύει μπροστά από τον Φλόιντ Πάτερσον. Στιγμιότυπο από τον δεύτερο γύρο του αγώνα που δόθηκε το 1965 στο Las Vegas Convention Hall.
Bettmann via Getty Images

Θρυλικός μποξέρ, ακτιβιστής, ποιητής και όχι μόνο. Είκοσι έξι έργα του Μοχάμεντ Άλι -σχέδια, σκίτσα και ζωγραφική- πωλήθηκαν σε δημοπρασία του Bonhams στην Νέα Υόρκη έναντι σχεδόν 1 εκατ. δολαρίων.

Μόνο το έργο «Sting Like a Bee» (από τον διάσημο στίχο του ποιήματος του «Float like a butterfly sting like a bee», όπου περιγράφει το στιλ του στο ρινγκ, πετούσε σαν πεταλούδα, τσιμπούσε σαν μέλισσα) πωλήθηκε στην τιμή των 425.000 δολαρίων, δέκα φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Bonhams, ο Άλι ζωγράφιζε σε όλη του τη ζωή, με την ενθάρρυνση του πατέρα του ο οποίος ήταν ζωγράφος.

«Ο Μοχάμεντ Άλι ήταν ένα cultural icon που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά. Στα έργα του απεικονίζει τα θέματα που είχε στην καρδιά του: την πυγμαχία, τα πολιτικά δικαιώματα, τη θρησκεία, την παγκόσμια ειρήνη και τον ανθρωπισμό», δήλωσε η Έλεν Χολ, διευθύντρια Popular Culture του Bonhams, πριν από την πώληση.

Τα έργα βγήκαν σε δημοπρασία από τον συλλέκτη και φίλο του θρυλικού πυγμάχου, Ρόντεϊ Χίλτον Μπράουν, ο οποίος είπε ότι ο Άλι ζωγράφισε τους τρεις πρώτους πίνακες μετά από έναν αγώνα στη Βοστόνη το 1977.

Οσο για το «Sting Like a Bee», το ζωγράφισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της μίνι σειράς «Freedom Road» στο Μισισιπή το 1978, που είχε θέμα τα δικαιώματα των μαύρων Αμερικανών στις ΗΠΑ και στην οποία ο Άλι υποδυόταν έναν πρώην σκλάβο.

Τα έργα πωλήθηκαν έναντι 945.524 δολαρίων -τρεις φορές πάνω από το αναμενόμενο. Ο Bonhams ανταποκρίθηκε στην ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση της αγοράς για memorabilia μεγάλων προσωπικοτήτων του αθλητισμού. Τόσο ο Sotheby’s όσο και ο Christie’s έκαναν πρόσφατα παρόμοια ανοίγματα με στόχο να προσελκύσουν νέους συλλέκτες με ανάλογες τάσης νοσταλγίας, απλά ο Bonhams πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα, αποδίδοντας στο έργο του Άλι τον χαρακτηρισμό «Outsider Art».

Ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε το 2016, σε ηλικία 74 ετών, μετά από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον.

Με πληροφορίες από BBC, Artnews