Το Botox είναι φτιαγμένο από τη πιο φονική τοξίνη στον πλανήτη (και μετά αρχίσαμε να το βάζουμε στο πρόσωπό μας)

Πως μια δηλητηριώδης νευροτοξίνη έγινε το πιο δημοφιλές φάρμακο που χρησιμοποιείται σχεδόν για τα πάντα.

Η έρευνα για την αλλαντική τοξίνη (Botulinum toxin ή BTX) είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70. Μπορούσε μια πολύ επικίνδυνη τοξίνη που μπορεί να δημιουργήσει παράλυση, να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με τους μυς;

Η αλλαντική τοξίνη είναι μια νευροτοξική πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum (κλωστηρίδιο της αλλαντίασης) και συναφή είδη. Η μόλυνση με το βακτήριο προκαλεί την αλλαντίαση της νόσου, που είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος. Τα περισσότερα κρούσματα αλλαντίασης προέρχονται από την κατανάλωση κονσέρβας οικιακής κατασκευής, και κυρίως από κονσέρβες λαχανικών και μανιταριών που έχουν συντηρηθεί σε αναερόβιες συνθήκες.

Όλα άλλαξαν για την εν λόγω τοξίνη που προκαλούσε φόβο τη δεκαετία του ’80, όταν η οφθαλμίατρος στο Βανκούβερ Jean Carruthers χρησιμοποιούσε το Botox για τη θεραπεία του βλεφαροσπασμού.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μια ασθενής θύμωσε με τη γιατρό. Επέμενε να κάνει ένεση στο εσωτερικό του φρυδιού. Όταν η γιατρός της είπε ότι δεν χρειάζεται γιατί δεν υπήρχε σπασμός στο σημείο. Εκείνη ωστόσο επέμενε ακόμη περισσότερο λέγοντάς της ότι «κάθε φορά που κάνετε εκεί ένεση, έχω μετά αυτή την όμορφη και ήρεμη έκφραση».

Όταν η Carruthers επέστρεψε σπίτι της, συζήτησε το περιστατικό με τον σύζυγό της, που ήταν δερματολόγος. Του είπε ότι μπορεί να έχει μια λύση για τους ασθενείς του που δεν αντέχουν τις ρυτίδες έκφρασης. Ήταν διστακτικός αλλά και περίεργος. Την επόμενη μέρα το δοκίμασαν στη ρεσεψιονίστ τους.

Μετά το δοκίμασε και η ίδια η Jean. Το αποτέλεσμα; «Η Jean έχει να συνοφρυωθεί από το 1987», λέει ο σύζυγός της, Alistair στο Business Insider.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία οι Carruthers έκαναν έρευνα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους για τη χρήση του Botox στην αισθητική. Η χρήση του διαδόθηκε τόσο πολύ που το 1997 στις ΗΠΑ δεν ξέμειναν από προμήθειες, προκαλώντας τον πανικό σε όσους και όσες το χρησιμοποιούσαν κάθε μήνα για να μειώσουν τις ρυτίδες τους.

Σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν για τα πάντα: από τις ρυτίδες, την υπεριδρωσιά, τις ημικρανίες ή την συχνοουρία. Μάλιστα ερευνάται εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Πηγή: Business Insider