Το δεκαπεντάλεπτο χολής στο facebook

Και ποιος δεν αγανακτεί όταν βλέπει τις καταστροφές; Από του σημείου αυτού όμως μέχρι του “καλά να πάθετε που ψηφίσατε Μητσοτάκη”, η διαφορά είναι μέρα με νύχτα.
JakeOlimb via Getty Images

“Στο μέλλον όλοι θα είναι διάσημοι για δεκαπέντε λεπτά”

Andy Warhol

Όταν ο Andy Warhol στα τέλη της δεκαετίας του ’60 είχε πει το παραπάνω περίφημο απόφθεγμα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα του facebook (meta) ήταν άγνωστη, όμως εάν ζούσε σήμερα σίγουρα θα το επαναλάμβανε ίσως ακόμη πιο εμφατικά.

Σήμερα που τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας η προσδοκία της 15λεπτης διασημότητας έχει γίνει… πραγματικότητα, έστω εικονικά όπως εξάλλου εικονική είναι και η “αλήθεια” που μας μεταφέρεται διά μέσω αυτών των καναλιών “πληροφόρησης”.

Δεν πρόκειται για μια ακόμη “πολιτική” διαπίστωση αλλά για βαθιά κοινωνική που φθάνει μέχρι και την προσωπική καθημερινότητα των πολιτών που είναι έντονα εθισμένοι από την χρήση τους. Μια χρήση που εξοικειώνει τον σύγχρονο άνθρωπο στην εικονική πραγματικότητα, στο αληθοφανές ψέμα και τελικώς στην τοξικότητα.

Μια τοξικότητα που κατά πως φαίνεται ακολουθεί παράλληλα ανοδική πορεία με τον υδράργυρο. Την είχαμε δει την περίοδο της πανδημίας όταν κάθε τυχάρπαστος γίνονταν “διάσημος” διά της συνομωσιολογίας, την είδαμε στα εθνικά μας θέματα όταν το… Αιγαίο είχε ήδη μοιραστεί, την είδαμε σε τραγωδίες όταν όλες ήταν… προμελετημένα εγκλήματα και βέβαια την βλέπουμε τώρα που δυστυχώς μεγάλες δασικές εκτάσεις της χώρας μας φλέγονται.

Ποιος δεν θλίβεται βλέποντας τις πυρκαγιές να καίνε μεγάλες εκτάσεις και να καταστρέφουν κατοικίες; Ποιος δεν θέλει τα μέτρα πρόληψης και προστασίας να είναι τα πλέον σύγχρονα και έγκαιρα. Ακόμα και ποιος δεν αγανακτεί όταν βλέπει τις καταστροφές;

Από του σημείου αυτού όμως μέχρι του “καλά να πάθετε που ψηφίσατε Μητσοτάκη”, η διαφορά είναι μέρα με νύχτα. Εδώ η ψυχιατρική έχει το λόγο:

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard, ακόμη και για ένα μέτριο χρήστη του facebook, μία ώρα περίπου την ημέρα στο site είναι αρκετή για να τον κάνει πιο δυστυχισμένο. Μελετητές της ίδιας έρευνας διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν περισσότερο δυστυχισμένοι και δυσαρεστημένοι με την ζωή τους ήταν και εκείνοι που δεν εμπλέκονταν ενεργά στο site, αλλά απλά επέλεγαν να διαβάσουν τις δημοσιεύσεις ή να δουν τις φωτογραφίες άλλων.

Μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Missouri έδειξε πως εάν η χρήση του facebook περιορίζεται στην επικοινωνία και επαφή με φίλους είναι υγιής. Εάν όμως συνεχώς συγκρίνει τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε η ψυχική υγεία του παίρνει την κάτω βόλτα. Εάν μάλιστα ο βασικός σκοπός του είναι να “κατασκοπεύει” τις ζωές των άλλων, τότε θα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάθλιψης.

Στα δικά μας και περισσότερο “πολιτικά”: Εάν ψήφιζαν μόνο οι χρήστες του facebook (meta) και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων θα ήταν σίγουρα ανάποδα ή τουλάχιστον πολύ διαφορετικά από αυτά που ανάδειξε η καθολική ψηφοφορία…

Υ.Γ.: Ηθικό δίδαγμα: Μην δίνετε τόση σημασία στις αναρτήσεις “φίλων” σας στο facebook.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα “Διάλογος” Τρικάλων, 24 Ιουλίου 2023.

Δημοφιλή