Το Design Museum υποκλίνεται στη βιώσιμη ματιά της νεαρής σχεδιάστριας μόδας, Μπέθανι Γουίλιαμς

Μια από τις πιο «σκεπτόμενες» εκθέσεις του χώρου της μόδας άνοιξε τις πύλες της στο Λονδίνο.
Μπέθανι Γουίλιαμς
bethany_williams_london/Instagram
Μπέθανι Γουίλιαμς

Το Design Museum του Λονδίνου αποκάλυψε μια νέα, με δωρεάν είσοδο, έκθεση που τιμά την ανερχόμενη σχεδιάστρια Μπέθανι Γουίλιαμς, υπέρμαχο της βιώσιμης μόδας, η οποία εξερευνά το «εναλλακτικό όραμά» της για τη βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιώντας απορρίμματα και δημιουργώντας κοινοτικές συνεργασίες.

Η έκθεση «Bethany Williams: Alternative Systems» άνοιξε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει όλη την άνοιξη, παρουσιάζοντας τη δημιουργική προσέγγιση της σχεδιάστριας, τα υλικά που χρησιμοποιεί και πώς η δουλειά της αντιμετωπίζει κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω της κοινοτικής συνεργασίας και του πνεύματος επαναχρησιμοποίησης.

Η Πρίγια Κχαντανχάρι, επικεφαλής της επιμελήτριας στο Design Museum και η επιμελήτρια της έκθεσης, δήλωσε: «Το έργο της Μπέθανι Γουίλιαμς συνδυάζει ένα στυλ streetwear με χειροποίητες φόρμες που έχουν τις ρίζες τους στις ανθρώπινες αξίες. Το βλέπω ως ένα χαρμόσυνο παράδειγμα του design που παράγεται με όρους κοινωνικής συμμετοχής και σέβεται τον πλανήτη μας».

Η παρουσίαση πλαισιώνεται γύρω από την έννοια των Εναλλακτικών Συστημάτων επειδή δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες της design βιομηχανίας – του χώρου της μόδας και όχι μόνο– να αντιμετωπίσει κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω πιο «ηθικών» τρόπων εργασίας. Τα εκθέματα αποκαλύπτουν τις φωνές των πολλών συνεργατών του στούντιο, την δημιουργικότητά τους ραμμένη σε κάθε βελονιά των ενδυμάτων και περιποιούν τιμή στο τι θα μπορούσε να είναι το χωρίς περιορισμούς, ”ελεύθερο” σχέδιο».

Η έκθεση με δωρεάν είσοδο που εκτίθεται στους τέσσερις τοίχους της balcony gallery στο αίθριο του μουσείου, αποτελεί μέρος του προγράμματος «Designers Thinking in Public» του Design Museum και υπογραμμίζει την καινοτόμο προσέγγιση της Γουίλιαμς στο σχεδιασμό, μέσω ενδυμάτων, δειγμάτων υφασμάτων, αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και κινηματογραφικού υλικού

Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ιστορία του σχεδιασμού πίσω από κάθε συλλογή της Γουίλιαμς, συμπεριλαμβανομένων ενδυμάτων με ιστορίες ενσωματωμένες σε αυτές. Όπως το αθλητικό τζάκετ «Prison messages» από τη συλλογή Women of Change, το οποίο περιλαμβάνει τυπωμένες λέξεις από γράμματα που ανταλλάσσονται οι γυναίκες της φυλακής HMP Downview στο Λονδίνο και οι γυναίκες της κοινότητας του San Patrignano για το τι σημαίνει η αλλαγή για αυτές.

Υπάρχει επίσης ένα ειδικό αφιέρωμα στο έργο του Emergency Designer Network, μια συνεργασία μεταξύ της Phoebe English, της Holly Fulton, της Cozette McCreery και της Γουίλιαμς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να παρέχονται, μεταξύ άλλων, χιλιάδες μάσκες και ιατρικός ρουχισμός σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Μπέθανι Γουίλιαμς πρόσθεσε: «Με τη δουλειά μας, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε νέο κοινό, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και τη θετική αλλαγή για τη βιομηχανία της μόδας. Το Design Museum συνεχίζει να ευθυγραμμίζεται με αυτό μέσω των εκθέσεων που επιμελείται συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους Waste Age, την οποία παρουσιάσαμε πέρυσι.

Είμαστε τόσο περήφανοι που παρουσιάζουμε τη νέα μας έκθεση: “Bethany Williams: Alternative Systems”, μια γιορτή του νέου τρόπου εργασίας που προτείνεται για τη βιομηχανία της μόδας...»