Παρουσιάστε τις κυρίες! Οι σύζυγοι των προέδρων των ΗΠΑ στην National Portrait Gallery

Ηταν το αίτημα των επισκεπτών του Μουσείου. Κι έγινε πραγματικότητα.
.
Mike Segar / Reuters
.

Μετά από πορτρέτα προέδρων κι επισκεπτών, η National Portrairt Gallery στην Ουάσινγκτον αποφάσισε να προσφέρει στο κοινό αυτό που πάρα πολλοί ζήτησαν εγγράφως: «Παρουσιάστε τις κυρίες!»

«Οι πρώτες κυρίες είναι αυτό που οι επισκέπτες μας θέλουν περισσότερο να δουν», ανέφερε η Γκουεντολίν ΝτουΜπόις Σόου, εκ μέρους του μουσείου. Σύντομα, λοιπόν, οι επισκέπτες θα δουν αυτό που ζήτησαν: Την μεγαλύτερη έκθεση πορτρέτων των πρώτων κυριών στις ΗΠΑ που η National Portrait Gallery θα φιλοξενήσει, από 13 Νοεμβρίου 2020 έως τις 23 Μαΐου 2021. Η έκθεση με τίτλο «Every Eye Is Upon Me: First Ladies of the United States» (Κάθε μάτι είναι πάνω μου. Οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ» θα είναι η μεγαλύτερη παρουσίαση προσωπογραφίας πρώτων κυριών εκτός Λευκού Οίκου και θα καλύπτει 250 χρόνια ιστορίας, με πορτρέτα των Ελενορ Ρούσβελτ, Τζάκι Κένεντο, Μαίρη Τοντ Λίνκολν και πολλών ακόμη.

Στα έργα που θα εκτεθούν απεικονίζονται 53 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απεβίωσαν πριν οι σύζυγοί τους αναλάβουν καθήκοντα προέδρου της χώρας. Αλλά και άλλες, όπως συγγενείς προέδρων στις οποίες ανατέθηκε – μερικές φορές ανεπίσημα – ο ρόλος της οικοδέσποινας του Λευκού Οίκου. Παραδείγματος χάρη, ο Τόμας Τζέφερσον ήταν χήρος όταν εξελέγη και ανέθεσε τα καθήκοντα της πρώτης κυρίας στην κόρη του, Μάρθα Τζέφερσον Ραντολφλ, ενώ ο μοναδικός εργένης Πρόεδρος, Τζέιμς Μπιουκάναν, τα ανέθεσε στην ανιψιά του, Χάριετ Λέιν.

Η έκθεση δανείστηκε τίτλο από φράση σε γράμμα της Τζούλια Γκάρντινερ Τάιλερ προς τη μητέρα της, το 1844. Σε ηλικία 24 χρόνων, παντρεύτηκε τον πρόεδρο, Τζον Τάιλερ, (του οποίου η σύζυγος είχε αποβιώσει ενώ αυτός κατείχε το αξίωμα) και έγραψε στη μητέρα της: «Ξέρω πολύ καλά ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μου και θα συμπεριφερθώ αναλόγως».

«Τα πορτρέτα που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση οπτικοποιούν τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες, αποκαλύπτοντας γοητευτικές λεπτομέρειες για τους κόσμους μέσα στους οποίους κινούντο και τις ιστορικές στιγμές που βίωναν» υπογράμμισε η Γκουεντολίν ΝτουΜπόις Σόου.

Επιπροσθέτως, η παρουσίαση έκθεση θα συμπεριλάβει κι άλλα εκθέματα, όπως το φόρεμα που φόρεσε η Μισέλ Ομπάμα σε ένα επίσημο πορτρέτο της, καθώς επίσης και σύνολο που φόρεσε η Μαίρη Τοντ Λίνκολν δημιουργημένο από την Ελίζαμπεθ Κέκλεϊ, μια πρώην σκλάβα που έγινε πετυχημένη μοδίστρα και συνεργάτιδα της συζύγου του Αβραάμ Λίνκολν.

Για την έκθεση, η National Portrait Gallery συμπλήρωσε τη λίστα έργων που έχει στην κατοχή της με δάνεια από τη National First Ladies Library, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο (ο οποίος έχει και τη μεγαλύτερη συλλογή).

ΠΗΓΗ: nytimes.com

ΑΠΕ