ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2019 00:07 EEST

To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε αίτημα έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Για «μεγάλη διεθνή νίκη» έκανε λόγο o Ντόναλντ Τραμπ.

gorodenkoff via Getty Images

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) απέρριψαν την Παρασκευή εισαγγελικό αίτημα για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη διάπραξη ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν από το 2003.

«Οι δικαστές αποφάσισαν πως μια έρευνα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε αυτό το στάδιο δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της δικαιοσύνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάκληση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) της εισαγγελέως του ΔΠΔ Φατού Μπενσούντα, λόγω της πιθανότητας διενέργειας έρευνας για βιαιοπραγίες Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν έχουν προσχωρήσει στην ιδρυτική συνθήκη του Δικαστηρίου, το Καταστατικό της Ρώμης, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα περιορισμούς στη χορήγηση βίζας στην προσπάθεια να εμποδίσουν κάθε έρευνα του δικαστηρίου εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

Η Μπενσούντα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2017 ότι θα ζητούσε από τους δικαστές εξουσιοδότηση για την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της αφγανικής σύγκρουσης, κυρίως από τον αμερικανικό στρατό. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση το 2006.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που δόθηκαν από την εισαγγελία, οι δικαστές κατέληξαν πως υπήρχε «μια λογική βάση που επέτρεπε να θεωρηθεί πως εγκλήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΔΠΔ μπορεί να έχουν διαπραχθεί στο Αφγανιστάν».

Ωστόσο, «η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι τέτοια που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιτυχία μιας έρευνας και την άσκηση διώξεων», συμπλήρωσαν. «Κατά συνέπεια, δεν είναι πολύ πιθανό η συνέχιση μιας έρευνας να καταλήξει στην υλοποίηση των σκοπών που έχουν απαριθμηθεί από τα θύματα υπέρ της έρευνας», αποφάσισαν οι δικαστές.

Για «μεγάλη διεθνή νίκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε προειδοποιώντας το Διεθνές Δικαστήριο να μην ασκήσει διώξεις εναντίον Ισραηλινών ή Αμερικανών, εξετάζοντας αίτημα Παλαιστινίων που ζητούν διεξαγωγή έρευνας από το ΔΠΔ για το Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια μεγάλη διεθνής νίκη, όχι μόνο για αυτούς τους πατριώτες, αλλά για το κράτος δικαίου», υποστήριξε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του.

«Καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση και επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι οι ΗΠΑ κρατούν τους Αμερικανούς πολίτες στα υψηλότερα νομικά και ηθικά πρότυπα», είπε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)