Το Fortnite νίκησε τη Google: Νίκη της Epic Games σε δίκη για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Play Store

Τι αποφάνθηκε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ.
SOPA Images via Getty Images

Οι ένορκοι σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισαν πως το app store της Google στο Android προστατεύεται από «φράγματα» κατά του ανταγωνισμού τα οποία έχουν βλάψει τόσο τους τους καταναλωτές στην αγορά των smartphones όσο και τους software developers, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως πλήγμα για τον τεχνολογικό κολοσσό και νίκη για την Epic Games- τη δημιουργό του ευρέως γνωστού παιχνιδιού Fortnite.

Οι ένορκοι κατέληξαν ομόφωνα στην εν λόγω ετυμηγορία τη Δευτέρα, μετά από μόλις τρεις ώρες διαβουλεύσεων, μετά από μια δίκη τεσσάρων εβδομάδων γύρω από ένα σύστημα πληρωμών στο Play Store της Google- το online κατάστημα από όπου εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο κατεβάζουν και εγκαθιστούν εφαρμογές για smartphones με το Android της Google.

Η Epic Games μήνυσε τη Google πριν από τρία χρόνια υποστηρίζοντας πως ο κολοσσός χρησιμοποιούσε τη θέση και τη δύναμή του για να «προστατέψει» το Play Store από τον ανταγωνισμό προκειμένου να διαφυλάξει ένα «χρυσωρυχείο» από το οποίο βγάζει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Όπως και η Apple στο δικό της κατάστημα για το iPhone, η Google κρατά ποσοστά από 15% ως 30% στις ψηφιακές συναλλαγές που γίνονται μέσω εφαρμογών.

Η Apple είχε επικρατήσει σε παρόμοια υπόθεση, πάλι ενάντια στην Epic ως προς το κατάστημα του iPhone, ωστόσο η δίκη του 2021 κρίθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή σε μια απόφαση σε βάρος της οποίας ασκήθηκε έφεση και πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το εννεαμελές σώμα των ενόρκων στην υπόθεση του Play Store είδε τα πράγματα διαφορετικά, αν και από τεχνικής άποψης η Google επιτρέπει να κατεβαίνουν εφαρμογές για Android από άλλα καταστήματα, κάτι που η Apple απαγορεύει στο iPhone.

Πριν αρχίσει η δίκη για το Play Store, η Google είχε προσπαθήσει να αποφύγει να πάει η υπόθεση σε ενόρκους, ωστόσο το αίτημά της απορρίφθηκε από τον δικαστή Τζέιμς Ντονάτο, ο οποίος θα καθορίσει ποια είναι τα βήματα τα οποία θα πρέπει να κάνει η Google για να σταματήσει η (παράνομη πλέον) πρακτική της στο Play Store.

«Νίκη επί της Google!» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Epic, Τιμ Σουΐνι, σε ανάρτησή του στο Χ (Twitter), ενώ σε εταιρική ανάρτηση η Epic έκανε λόγο για μια νίκη για όλους τους app developers και καταναλωτές ανά τον κόσμο. Η Google σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή