ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2017 18:32 EET | Updated 23/12/2017 18:36 EET

Το ISIS έχει πάνω από 10.000 μαχητές στο Αφγανιστάν, υποστηρίζει η Ρωσία

Stringer . / Reuters

Το ISIS έχει πάνω από 10.000 πιστούς μαχητές στο Αφγανιστάν, και η Μόσχα εκτιμά πως οι ΗΠΑ υποτιμούν την απειλή που αυτοί συνιστούν, δήλωσε ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας.

Πολλοί από τους τζιχαντιστές που έφυγαν από τη Συρία και το Ιράκ, όπου η οργάνωση υπέστη ήττες από τον, υποστηριζόμενο από τη Ρωσία, συριακό στρατό, και τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, κατέληξαν στο Αφγανιστάν, όπου ο αριθμός τους αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στις 10.000, δήλωσε, σύμφωνα με το RT, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ρωσία ήταν από τα πρώτα έθνη που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επέκταση του ISIS στο Αφγανιστάν» δήλωσε σχετικά στο RIA Novosti. «Τελευταία το ISIS έχει ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα. Η εκτίμησή μας είναι ότι η δύναμή τους εκεί είναι μεγαλύτερη των 10.000 ανδρών και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό περιλαμβάνει νέους μαχητές με πολεμική εμπειρία που απέκτησαν στη Συρία και το Ιράκ».

Οι δυνάμεις του ISIS είναι ισχυρότερες στα βόρεια, στα σύνορα με το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν- λόγος προβληματισμού για τη Ρωσία, η οποία έχει στενούς ιστορικούς δεσμούς και με τις δύο χώρες, πρόσθεσε ο Καμπούλοφ.

«Στόχος του ISIS είναι σίγουρα να επεκτείνει την επιρροή του έξω από το Αφγανιστάν, το οποίο χρησιμοποιούν ως βάση. Αυτό συνιστά σημαντική απειλή ασφαλείας για την κεντρική Ασία και τα νότια τμήματα της Ρωσίας» τόνισε ο Καμπούλοφ.

Sponsored Post