ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/11/2018 17:15 EET | Updated 20/11/2018 17:20 EET

Το ΚΙΝΑΛ βάζει στο στόχαστρο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το C4I: Έχει διαταχτεί άνοιγμα των λογαριασμών του;

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναφέρουν πως υπάρχουν «ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το δημόσιο».

Mε μια ερώτηση που μπορεί να θεωρηθεί απάντηση ή ρελάνς στην υπόθεση ανοίγματος των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, το Κίνημα Αλλαγής ζητά εξηγήσεις για τις ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που αφορά την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Συγκεκριμένα, βουλευτές του κόμματος, στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή κάνουν αναφορά σε βούλευμα που διαπιστώνει ζημία του Δημοσίου ύψους 147 εκατ. ευρώ από τις ενέργειες των τριών πρώην υπουργών Μαρκογιαννάκη, Πολύδωρα αλλά και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 

Οι  βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Κουτσούκος, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργος Καρράς, απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, αναφέρουν:

Σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση (βλ. 2η σελίδα 100ου φύλλου) διαπιστώθηκε ότι οι Υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ (βλ. ιδίως 2η σελίδα 19 φύλλου επ. και 2η σελίδα 125 φύλλου επ.).

Η ζημία αυτή προκλήθηκε διά (βλ. 2η σελίδα 19ου φύλλου – 1η σελίδα 20ου φύλλου):

(α) της υπογραφής της από 29.03.2007 τροποποίησης 5 της Σύμβασης από τον Βύρωνα Πολύδωρα.
(β) της υπογραφής της από 29.10.2008 τροποποίησης 7 της Σύμβασης από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
(γ) της από 16.02.2009 απόφασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την έγκριση του Πρωτοκόλλου Παραλαβής.
Ειδικότερα, κατά το βούλευμα (βλ. 2η σελίδα 21ου φύλλου), οι ως άνω Υπουργοί, με τις ανωτέρω πράξεις τους, που αποτέλεσαν μια ενιαία διαδοχή ενεργειών, ελάττωσαν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου -της οποίας η διαχείριση τους ήταν εμπιστευμένη- κατά το ποσό των 147.819.943,14 €, με την επιβαρυντική μάλιστα περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους της ζημίας που προκάλεσαν.,[..]

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, καθώς και το συνολικό περιεχόμενο του βουλεύματος, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Έχει γνωστοποιηθεί η πιο πάνω ποινική διαδικασία στον ίδιο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής;
β) Εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς στην υπόθεση;
γ) Έχει κοινοποιηθεί κατά Νόμο η δικογραφία στην αρμόδια διοικητική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες; Έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων;
δ) Προτίθεται ο Υπουργός να διατάξει κατά Νόμον έρευνα ούτως ώστε να διαπιστωθεί ποια όργανα της Δικαιοσύνης δεν επιτέλεσαν ενδεχομένως το καθήκον τους;».

 

Sponsored Post