Το κοινωνικό πρόσωπο των εταιρειών είναι πολλές φορές το πιο ουσιαστικό

Μία ματιά στις ενέργειες των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, την περίοδο του COVID-19.

Οι εταιρείες και οι όμιλοι εταιρειών στη χώρα μας έχουν κληθεί το τελευταίο δίμηνο να αναδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία στην οποία το business τους βάλλεται από την κατάσταση της οικονομίας και τα περιοριστικά μέτρα. Κι όμως, μέσα σε αυτή την νέα κανονικότητα, είναι πολλές εκείνες οι ενέργειες και οι πρακτικές οι οποίες όχι απλά ξεχωρίζουν αλλά δείχνουν και μία ιδιαίτερη ικανότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα και συνθήκες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά τις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Ενέργειες οι οποίες αποτελούν πρότυπα δράσης στο εταιρικό οικοσύστημα και δεν μπορούν απλά να περιγραφούν ως ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αν και φέρουν αυτή τη λογική.

Η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ

Με τη δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και υλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πολλές εταιρείες αυτό το χρονικό διάστημα, βοήθησαν πραγματικά στο να αποκτήσει το ΕΣΥ τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα που έλειπαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μία ενίσχυση η οποία θα μείνει κληρονομιά στο ΕΣΥ για τη δύσκολη συνέχεια. Οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποφάσισαν μετά από συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις νοσοκομείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, να προχωρήσουν στην αγορά μηχανημάτων και υλικών που κρίνονται απαραίτητα για την ενίσχυση του έργου τους.

Συγκεκριμένα, αγοράστηκαν:

- Πλήρης εξοπλισμός για την λειτουργία οκτώ (8) κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Αττικόν», για την κάλυψη των αναγκών της Κλινικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει οκτώ (8) αναπνευστήρες (εκ των οποίων ο ένας είναι φορητός για ευελιξία στην ΜΕΘ και για μεταφορές), εννέα (9) monitors τελευταίας τεχνολογίας (εκ των οποίων το ένα είναι φορητό για ευελιξία στην ΜΕΘ και για μεταφορές), έναν κεντρικό σταθμό ελέγχου monitors (για έως 16 monitors) και 18 αντλίες εγχύσεως σύριγγας.

- Στολές, μάσκες, αντισηπτικά κλπ. αναλώσιμα πρώτης ανάγκης για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου (από κοινού με την εταιρεία ΗΡΩΝ).

- Αναπνευστήρες, ιατρικά μηχανήματα, αναλώσιμα και οικίσκοι (χώροι πρώτης υποδοχής πιθανών περιστατικών) σε νοσοκομεία της περιφέρειας (Ιωαννίνων, Σερρών και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας).

- Δωρεά δύο πλήρως εξοπλισμένων οικίσκων προς τα Κέντρα Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης για υποδοχή και διαλογή κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η συνεισφορά τόσο στο ΕΣΥ, τόσο από τους δύο αυτούς Ομίλους Εταιρειών, όσο και από τις υπόλοιπες εταιρείες που έσπευσαν να γίνουν αρωγοί αυτού του εθνικού εγχειρήματος, δεν είναι μία μονοσήμαντη κίνηση σε ένα εταιρικό περιβάλλον. Για να φτάσει μία εταιρεία σε μία τέτοια κίνηση, είναι βέβαιο ότι το CSR, δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα αλλά μία λογική βαθιά ριζωμένη στην υπόσταση της εταιρείας.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι μόνο η προσφορά σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, το οποίο συνήθως αμελούν οι εταιρείες ή αφήνουν σε δεύτερη μοίρα, είναι οι δράσεις της εταιρείας προς το ίδιο της το ανθρώπινο δυναμικό. Και το πώς ενήργησαν οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, είναι ενδεικτικό της ευθύνης που αναλογεί σε τέτοιες εταιρείες.

Ο ασφαλής επαναπατρισμός εργαζομένων από την Κύπρο

Με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για το κλείσιμο των εργοταξίων στη χώρα, 400 εργαζόμενοι της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρικής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, βρέθηκαν αυτόματα σε ανάγκη εξεύρεσης σχεδίου διαφυγής για τον επαναπατρισμό τους σε ελληνικό έδαφος. Κάτι που έγινε ταχύτατα με μέριμνα της εταιρείας και μέσα από έναν μηχανισμό με την υποστήριξη του Ομίλου Aegean.

Έτσι, οι 400 εργαζόμενοι βρέθηκαν και πάλι κοντά στους οικείους τους για να περάσουν μαζί αυτή τη δύσκολη περίοδο, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ένα από τα σημαντικότερα σημεία στη σχέση εταιρείας – εργαζομένου, είναι το να γνωρίζει ο εργαζόμενος ότι μπορεί να εμπιστεύεται εν μέσω δύσκολων συνθηκών τους εργοδότες του.

Με τον επαναπατρισμό των εργαζομένων, το ευρύ πρόγραμμα απομακρυσμένης εργασίας και τον περιορισμό των μετακινήσεων στο ελάχιστο, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καλλιέργησε για τους ανθρώπους του ένα ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης αλλά και μια νοητή ασπίδα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο.

Η δράση όμως των εταιρειών δεν σταμάτησε εκεί. Έχοντας εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των εταιρειών και την προστασία των εργαζομένων αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσα από το μήνυμά του προς τους εργαζομένους, επιβεβαίωσε πως τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου συνεχίζονται κανονικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του: “Ανακοινώσαμε προ ημερών την επέκταση του επενδυτικού μας προγράμματος κατά 550 εκατ. ευρώ μόνο στις ΑΠΕ, ενώ συνεχίζουμε με την υλοποίηση των δρομολογημένων επενδύσεών μας σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς μας (υποδομές, ενέργεια, περιβάλλον κ.ά.). Το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε υποδομές κι ενέργεια υπερβαίνει τα 3 δις. ευρώ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν απρόσκοπτα”.

Γιώργος Περιστέρης
Γιώργος Περιστέρης

Οι εταιρείες οι οποίες βγαίνουν νικηφόρα από την περίοδο που η χώρα μας ήταν έρμαιο της πανδημίας, είναι εκείνες οι οποίες δεν ξέχασαν το κοινωνικό τους πρόσωπο, στάθηκαν δίπλα στους ανθρώπους τους την ώρα της μεγάλης ανάγκης και διατήρησαν ένα υγιές επιχειρηματικό πλάνο όχι απλά επιβίωσης στην πρόσκαιρη κρίση αλλά και ανάπτυξης μετά από αυτή.

Δημοφιλή