Το κρισιμότερο τρίμηνο του Ελληνικού τουρισμού

Ο παράγοντας ύφεση και ο άγνωστος Χ.
Delpixart via Getty Images

Μέρα με τη μέρα παρακολουθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) την πορεία των εσόδων επιχειρώντας να φτιάξουν σενάρια σχετικά με τη ζημιά που θα επιφέρει η κρίση στην Ελληνική Οικονομία. Στελέχη του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν ότι σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο.

Τότε θα υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με την πορεία του τουρισμού, άρα και των φορολογικών εσόδων που θα φέρει στα ταμεία. Προς το παρόν στο οικονομικό επιτελείο αρκούνται στις εκτιμήσεις με το «θετικό» σενάριο θα βασίζεται σε πτώση του τουρισμού κατά 60%. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων που φέρνει ο τουρισμός έρχεται του τρεις μήνες του καλοκαιριού, στο οικονομικό επιτελείου περιμένουν τον Σεπτέμβριο για να κάνουν το τελικό ταμείο.

Άγνωστος Χ

Δεδομένο θεωρείται ότι το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή το τρίμηνο της καραντίνας και των συνεπειών της, θα είναι το χειρότερο για το 2020, με τις προβλέψει να βλέπουν την ύφεση να ξεπερνά το 15%. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει το τρίτο τρίμηνο, που είναι και το κρισιμότερο τρίμηνο για την πορεία του τουρισμού.

Έστω και αν η οικονομία έχει εξέλθει παραπάνω από ένα μήνα από την κατάσταση γενικής καραντίνας, η αγορά παραμένει μουδιασμένη και ο βασικός κλάδος ο οποίος στηρίζει την οικονομία την καλοκαιρινή περίοδο που είναι ο τουρισμός, είναι άγνωστο πως θα συμπεριφερθεί.

Ήδη τα στοιχεία του Μαΐου, παρά το γεγονός ότι η καραντίνα έληξε στις αρχές του μήνα, δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο κατέγραψαν υστέρηση έναντι του στόχου 33,55%. Συγκεκριμένα στο στο Ταμείο μπήκαν 2,268 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,411 δισ. ευρώ. Η εικόνα για το σύνολο του πρώτο πενταμήνου είναι σχετικά καλύτερη καθώς οι απώλειες ξεκίνησαν να καταγράφονται από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Συνολικά στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν υστέρηση 2,57 δισ. ευρώ ή ποσοστό 12,2% καθώς ανήλθαν σε 15,539 δισ. ευρώ.

Παράγοντας ύφεση

Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, έδειξαν ύφεση μόνο κατά 0,9% του ΑΕΠ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% του ΑΕΠ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Ειδικοί εξηγούν ότι κύρια αιτία για την περιορισμένη ύφεση, είναι το γεγονός ότι η χώρα το πρώτο τρίμηνο παραδοσιακά δεν έχει αυξημένες τουριστικές ροές. Αντίστοιχα, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι οι χώρες της Ευρώπης οι οποίες σημείωσαν βαθύτερη ύφεση, ήταν κυρίως χώρες με βαριά βιομηχανία η οποία επλήγη ή μεγάλο ποσοστό εξαγωγών οι οποίες ανεστάλησαν εξαιτίας της καραντίνας.

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν ευάλωτη την Ελλάδα σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, όταν δηλαδή οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να ανακάμψουν. Το γεγονός ότι παραμένει άγνωστο το πως θα αντιδράσουν οι τουρίστες και ποιό θα είναι τελικά το ποσοστό των απωλειών που θα καταγράψει ο τουρισμός, κάνει ιδιαίτερα δύσκολες τις εκτιμήσεις σχετικά με τις τελικές απώλειες που θα καταγράψει η Ελληνική Οικονομία.

Δημοφιλή