Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για την Πρωτοχρονιά

Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για την Πρωτοχρονιά
United Photos / Reuters

Σε συναγερμό υπέρ της Ειρήνης καλεί, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. Μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα, την κλιματική αλλαγή, τις ανισότητες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας.

Καλεί μάλιστα τους ηγέτες όλου του κόσμο σε ενότητα για ένα κόσμο πιο ασφαλή, για τον τερματισμό των πολέμων και το ξεπέρασμα του μίσους. «Η ενότητα είναι ο δρόμος μας. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτή» τονίζει ο κ. Γκουτέρες, ευχόμενος σε όλον τον κόσμο «ειρήνη και υγεία το 2018».

Το πλήρες μήνυμα του κ. Γκουτέρες έχει ως εξής:

«Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ - Ένας συναγερμός για τον κόσμο μας

Αγαπητές φίλες και φίλοι σε όλο τον κόσμο,

Ευτυχές το Νέο Έτος. Όταν είχα αναλάβει τα καθήκοντά μου πριν από ένα χρόνο, είχα κάνει έκκληση το 2017 να είναι ένα έτος ειρήνης. Δυστυχώς ο κόσμος ακολούθησε την αντίθετη κατεύθυνση.

Την Πρωτοχρονιά του 2018 δεν απευθύνω μία έκκληση. Χτυπώ τον συναγερμό, έναν κόκκινο συναγερμό για τον κόσμο μας.

Οι διαμάχες έχουν γίνει βαθύτερες και νέοι κίνδυνοι έχουν εμφανιστεί. Η παγκόσμια ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα από εμάς. Οι ανισότητες μεγαλώνουν. Γινόμαστε μάρτυρες τρομερών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εθνικισμός και η ξενοφοβία βρίσκονται σε άνοδο.

Καθώς ξεκινά το 2018, κάνω έκκληση για ενότητα. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας πιο ασφαλή. Μπορούμε να σταματήσουμε τους πολέμους, να ξεπεράσουμε το μίσος και να προστατέψουμε τις κοινές μας αξίες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνο ενωμένοι.

Καλώ τους ηγέτες παντού στον κόσμο να κάνουν την ακόλουθη πρωτοχρονιάτικη ευχή: Να μικρύνουν τις διαφορές. Να γεφυρώσουν το χάσμα. Να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη ενώνοντας τους ανθρώπους γύρω από έναν κοινό σκοπό.

Η ενότητα είναι ο δρόμος μας. Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτή. Σας εύχομαι ειρήνη και υγεία το 2018.

Σας ευχαριστώ».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή