Το μυστήριο με τους 57 ναυτικούς στην Αργεντινή - Ήταν 35 μέρες στη θάλασσα κι όμως κόλλησαν κορονοϊό

Πριν το ταξίδι έκαναν τεστ και ήταν αρνητικοί, μπήκαν σε 14ημερη καραντίνα, απέπλευσαν και δεν είχαν επαφή με τη στερινά.
Όψη των ακτών της Ουσουάια, στο λιμάνι της οποίας επέστρεψε το αλιευτικό με τους ασθενείς ναυτικούς
Όψη των ακτών της Ουσουάια, στο λιμάνι της οποίας επέστρεψε το αλιευτικό με τους ασθενείς ναυτικούς
saiko3p via Getty Images

Αντιμέτωπη με ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα της Αργεντινής: 57 ναυτικοί μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό παρά το ότι όλα μέλη του πληρώματος είχαν εξεταστεί και βρεθεί αρνητικά πριν το ταξίδι.

Η μηχανότρατα Etchizen Maru επέστρεψε στο λιμάνι αφού 57 από τους 61 αλιείς παρουσίασαν συμπτώματα της Covid-19, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γης του Πυρός, της νοτιότερης επαρχίας της Αργεντινής. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν επτά κρούσματα.

Όμως, πριν το ταξίδι, και τα 61 άτομα είχαν παραμείνει σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε ένα ξενοδοχείο της Ουσουάια και, πριν από αυτό, είχαν εξεταστεί για τον νέο κορονοϊό. Όλοι τους βρέθηκαν αρνητικοί, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τώρα, 57 είναι θετικοί (και μάλιστα δύο νοσηλεύονται), δύο βγήκαν αρνητικοί και αναμένονται τα αποτελέσματα άλλων δύο.

«Είναι δύσκολο να καθορίσουμε πώς μολύνθηκε το πλήρωμα, γνωρίζοντας ότι επί 35 ημέρες δεν είχαν καμία επαφή με τη στεριά και ο ανεφοδιασμός γινόταν μόνο έξω από το λιμάνι της Ουσουάια», εξήγησε η Αλεχάντρα Αλφάρο, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη Γη του Πυρός.

Μια ομάδα μελετά τη χρονική στιγμή που άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα οι αλιείς για να καθορίσει το «χρονοδιάγραμμα των μολύνσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμοξιολόγο του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Ουσουάια, τον Λέαντρο Μπαλατόρε, πρόκειται για «μια περίπτωση που δεν περιγράφεται πουθενά αλλού σε δημοσιευμένες μελέτες, επειδή μια περίοδος επώασης (του ιού) τόσο μεγάλη δεν αναφέρεται πουθενά».

«Ακόμη δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς εμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Είναι εκπληκτικό, αλλά κάνουμε πέντε υποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουμε για να καθορίσουμε τι συνέβη», πρόσθεσε.

Το πλήρωμα έχει μπει ξανά σε καραντίνα, αυτή τη φορά πάνω στο αλιευτικό που επέστρεψε στο λιμάνι της Ουσουάια.

Την Κυριακή, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αργεντινή ξεπέρασαν τα 100.000 και οι νεκροί ανέρχονται στους 1.859.

Δημοφιλή