Το «μυστηριώδες» διαστημόπλοιο X-37B επέστρεψε στη Γη μετά από 908 ημέρες στο Διάστημα

Το σκάφος είναι μη επανδρωμένο.
.
.
Staff Sgt. Adam Shanks

Το «μυστηριώδες» αμερικανικό μη επανδρωμένο, επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο (για την ακρίβεια, διαστημοπλάνο) X-37B Orbital Test Vehicle-6 (OTV-6) επέστρεψε επιτυχώς στη Γη το Σάββατο και προσγειώθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ (US Space Force), η αποστολή OTV-6 ήταν η πρώτη που περιελάμβανε ένα «service module»: Έναν ειδικό δακτύλιο στο πίσω μέρος του οχήματος, που επέκτεινε τον αριθμό των πειραμάτων που μπορεί να «φιλοξενεί» μια αποστολή.

Το service module αποκολλήθηκε επιτυχώς από το σκάφος πριν την προσγείωση, κάτι που αποτελεί απαραίτητη διαδικασία δεδομένων των αεροδυναμικών δυνάμεων που βιώνει το X-37B κατά την επανείσοδό του.

H αποστολή περιελάμβανε το Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module του Naval Research Laboratory- ένα πείραμα το οποίο αξιοποιεί τις ακτίνες του Ήλιου έξω από την ατμόσφαιρα της Γης με σκοπό τη μετάδοση ενέργειας πίσω στο έδαφος υπό τη μορφή ενέργειας μικροκυμάτων ραδιοσυχνοτήτων. Επιπλέον ο FalconSat-8 της US Air Force Academy τέθηκε σε τροχιά τον Οκτώβριο το 2021: Ο δορυφόρος παραμένει σε τροχιά, παρέχοντας στους σπουδαστές της ακαδημίας εμπειρία ως space operators πριν οι ίδιοι αναλάβουν κανονική υπηρεσία.

.
.
Staff Sgt. Adam Shanks

Η διάρκεια της αποστολής ήταν 908 ημέρες και κατά τη διάρκειά της έγιναν πολλά πειράματα, μεταξύ των οποίων και δοκιμές προηγμένων υλικών, αλλά και ένα πείραμα για τις επιπτώσεις που έχει η μακρά παραμονή στο Διάστημα στους σπόρους, προκειμένου να αποκτηθούν πληροφορίες και στοιχεία για καλλιέργειες στο Διάστημα στο μέλλον.

To X-37B έχει κατασκευαστεί από τη Boeing και έχει τη δυνατότητα να παραμένει για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε τροχιά. Εμφανισιακά θυμίζει «μίνι» διαστημικό λεωφορείο και περιβάλλεται από μια αύρα «μυστηρίου» λόγω του «πέπλου μυστικότητας» που χαρακτηρίζει τις μακράς διάρκειας αποστολές του. Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως πραγματοποιεί κυρίως πειράματα και δοκιμές πάνω σε τεχνολογίες για χρήση σε μελλοντικά διαστημόπλοια.

Δημοφιλή