Το μεταναστευτικό «καυτό» ζήτημα και πάλι στις Βρυξέλλες

Πιθανή απόφαση για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα νομοθετικά κείμενα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση που αφορά τη διαχείριση κρίσεων. Ποια η στάση της Γερμανίας
Σεπτέμβριος 2023 Μετανάστες στη Λαμπεντούζα
Σεπτέμβριος 2023 Μετανάστες στη Λαμπεντούζα
via Associated Press

Στη σκιά μιας ακόμη μεταναστευτικής κρίσης που δημιουργεί πολιτικές αναταράξεις στα εσωτερικά των κρατών μελών διεξάγεται το σημερινό συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα νομοθετικά κείμενα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που αφορά τη διαχείριση κρίσεων. Μεταξύ άλλων στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθούν η κατάσταση στη Λαμπεντούζα και οι σφοδρές αντιδράσεις της Ιταλίας που απειλεί ακόμη και με ναυτικό αποκλεισμό προκειμένου να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ε.Ε. και Τύνιδας, όπου η ΕΕ έχει εγκρίνει πακέτο τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή του προκειμένου να μην φεύγουν μετανάστες από εκεί προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της 26ης Ιουλίου, μια μειοψηφία χωρών κατάφεραν να μπλοκάρουν τη συμφωνία στο τελευταίο νομοθετικό κείμενο του Συμφώνου για τη διαχείριση της κρίσης και καταστάσεων ανωτέρας βίας. Τότε το είχαν καταψήφισαν η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Τσεχία, ενώ απείχαν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Ο νόμος αποτελεί το κομμάτι του παζλ που λείπει για να ξεμπλοκάρει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - μια δέσμη 10 κανονισμών για την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών η οποία θα αναγκάσει τις χώρες να δημιουργήσουν κέντρα επεξεργασίας ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Επίσης δίνει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στις χώρες υποδοχής σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αφίξεων ή εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από τρίτες χώρες. Επιπλέον ορίζει κατώτατα όρια για την έναρξη των διαδικασιών έκτακτης ανάγκης. Βάσει αυτών οι αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών θα μπορούν να έχουν τους αιτούντες άσυλο υπό περιορισμό στα κέντρα κράτησης έως και 40 εβδομάδες μέχρι να επεξεργαστούν τις υποθέσεις τους.

Η Γερμανική περίπτωση

Το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία με τον Σολτς, υπό την πίεση των Πρασίνων, οι οποίοι είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, να μπλοκάρει το κείμενο. Οι Πράσινοι βάσιζαν τις αντιρρήσεις τους στη λογική ότι το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο μπορεί να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερμανός Καγκελάριος θα άρει το βέτο του και θα δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για τον κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Το AfD τρομάζει

Ο λόγος της μεταστροφής του Σολτς είναι απλός. Η Ευρώπη και κατά προέκταση η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη μεταναστευτική κρίση και αυτό επηρεάζει τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό AfD σημειώνει άνοδο σε όλη τη χώρα και αυτό την ώρα που πλησιάζουν εκλογές σε αρκετές γερμανικές περιφέρειες με πρώτη την Έσση την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.

Την ανακοίνωση την έκανε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η οποία κατάγεται από την Εσση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα ..., τότε τα ανοικτά σύνορα μέσα στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο».

Έτσι η κόντρα της Γερμανίας μετατοπίστηκε από τις Βρυξέλλες στην Πολωνία ενώ ανοιχτό μέτωπο έχει και με την Ιταλία καθώς έχει σταματήσει την εθελοντική υποδοχή προσφύγων από τη συγκεκριμένη χώρα.

Κόντρα με τη Μελόνι

Μάλιστα η Μελόνι καταλόγισε στον Σόλτς ότι χρηματοδοτεί μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε χωρικά ύδατα ευθύνης της Ιταλίας χωρίς όμως πρώτα να έχει διαβουλευθεί με την ίδια.

Σε αυτό το πλαίσιο ο δεύτερος γραμματέας της Λέγκα, Αντρέα Κρίπα, κατηγόρησε χθες τη Γερμανία ότι μέσω των ΜΚΟ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν κυβερνήσεις, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της χρήσης ιταλικών στρατιωτικών πλοίων, με στόχο να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Λαμπεντούζα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Λαμπεντούζα πριν από λίγες εβδομάδες αφίχθησαν χιλιάδες μετανάστες προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ιταλίδας πρωθυπουργού που είχε σαν αποτέλεσμα να επισκεφθεί την περιοχή άμεσα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία και ανακοίνωσε και ένα πλάνο 10 σημείων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στη Λαμπεντούζα (διαβάστε εδώ τα 10 σημεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν)

Ερχονται και ευρωεκλογές

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η σκληρή ρητορική έχει να κάνει με το προεκλογικό παιχνίδι ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου.

Όμως οι επερχόμενες ευρωεκλογές, η πραγματικότητα του μεταναστευτικού και πως αυτή επηρεάζει τους πολίτες, είναι αυτό που φοβούνται και στις Βρυξέλλες, άλλωστε το δήλωσε σήμερα και ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς προσερχόμενος στο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες:

«Τώρα πλησιάζουμε τη μεγάλη συμφωνία που χρειάζεται η Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών... ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν σήμερα σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ολόκληρης της μεταρρύθμισης, τον κανονισμό κρίσεων. Εάν συμβεί αυτό τότε έχουμε παράθυρο ευκαιρίας να έχουμε ολόκληρη συμφωνία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Πρέπει να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα».



Δημοφιλή