Λαμπεντούζα: Σε 48 ώρες έφτασαν περισσότεροι μετανάστες από όσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι

"Φτάσαμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.Είμαστε σε κρίση" λέει ο Δήμαρχος μετά την άφιξη 7.000 ατόμων.Στριμωγμένη η Μελόνι, θεωρίες συνωμοσίες από Σαλβίνι και η σφήνα της Γερμανίας
YARA NARDI via Reuters

Το μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα κατακλύζεται από μετανάστες που φτάνουν στις ακτές του αφού χιλιάδες άνθρωποι αποβιβάστηκαν από τη Βόρεια Αφρική με βάρκες τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος.

Η Λαμπεντούζα βρίσκεται στη Μεσόγειο ανάμεσα στην Τυνησία, τη Μάλτα και το μεγαλύτερο ιταλικό νησί της Σικελίας και είναι το σημείο απόπλου λιμάνι για πολλούς μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη

″Τις τελευταίες 48 ώρες, περίπου 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Λαμπεντούζα, η οποία τους υποδέχεται πάντα με ανοιχτές αγκάλες”, δήλωσε ο δήμαρχος Φίλιπο Μανίνο στο ραδιόφωνο RTL 102.5 της Ιταλίας. ″Ωστόσο, έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή και το νησί βρίσκεται σε κρίση”.

Όπως είπε, ”Η Ευρώπη και το ιταλικό κράτος πρέπει να παρέμβουν άμεσα με μια ταχεία επιχείρηση υποστήριξης και να μεριμνήσουν για την μεταφορά των ανθρώπων” από την Λαμπντούζα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί τα δύο τελευταία 24ωρα είναι πως ενώ έφτασαν στο νησί περίπου 7.000 μετανάστες, η Λαμπεντούζα αριθμεί λίγο περισσότερο από 6.000 μόνιμους κατοίκους.

Ορισμένοι μετανάστες που έχουν αφιχθεί στο νησί, είχαν βάλει στα κεφάλι τους πετσέτες για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, καθώς περίμεναν να περάσουν από έλεγχο από τις ιταλικές αρχές και φυσικά δεν υπάρχον επαρκείς χώροι για την στέγασή τους.

Πλάνα από τις αρχές της εβδομάδας δείχνουν ουρές από μικρά σκάφη γεμάτα μετανάστες, που περίμεναν να ελλιμενιστούν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα ενώ τ κέντρο υποδοχής του νησιού έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περί τα 400 άτομα.

Εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Porto Empedocle στη Σικελία με ένα φεριμπότ, όπου τους υποδέχτηκαν εθελοντές και τους μοίρασαν τρόφιμα.

Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους, σχεδόν 124.000 μετανάστες μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στις ιταλικές ακτές, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2022.

via Associated Press

Πίεση στην Μελόνι, θεωρίες συνωμοσίας από Σαλβίνι

Το κύμα μεταναστών που καταφθάνει στην χώρα ασκεί αφόρητη πίεση στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι οποία ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο με την υπόσχεση να καταστείλει τη μετανάστευση.

Η Μελόνι προσπάθησε να βελτιώσει τους δεσμούς με την Τυνησία, από όπου φεύγουν τώρα τα περισσότερα σκάφη, και τον Ιούλιο η Τυνησία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν ένα σύμφωνο με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Ένας εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο όταν ρωτήθηκε γιατί η συμφωνία, βάσει της οποίας 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την ΕΕ θα πήγαινε στην Τυνησία για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας απέτυχε να παράγει αποτελέσματα για τη μετανάστευση.

Ο δε κυβερνητικός εταίρος της Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι που είναι γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Μεταφορώ δήλωσε πως ”με το όλο αυτό φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων” ενώ πρόσθεσε ότι, ”αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος”.

YARA NARDI via Reuters

Κατέφυγε όμως και σε αυθαίρετα σενάρια: ”Το πρόβλημα είναι οι αναχωρήσεις από την Τυνησία, δεν ασκείται ο αναγκαίος έλεγχος. Και μπορώ να πω ότι η αύξηση αυτή των αφίξεων στην Λαμπεντούζα δεν είναι τυχαία. Θεωρώ ότι κάποιος θέλει να βάλει σε δύσκολη θέση, μια κυβέρνηση που ”δεν βολεύει”.

Μπλόκο στην Ιταλία από την Γερμανία

Η δε κατάσταση για την Ιταλία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς η Γερμανία ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας που αφορούσε την εθελοντική υποδοχή προσφύγων επειδή, όπως υποστηρίζει, η Ρώμη δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Η αναστολή αφορά τον εθελοντικό μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που οργανώνει τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τις χώρες άφιξής τους στην ΕΕ σε άλλες, ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, που αποτελούν τις «πύλες εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη.

Με βάση αυτό το πρόγραμμα, η Γερμανία είχε δεσμευτεί να βοηθήσει αυτές τις χώρες μέλη της ΕΕ υποδεχόμενη 3.500 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, μέσω αυτού του μηχανισμού, έχει παραλάβει 1.731 ανθρώπους από άλλες χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων οι 1.043 από την Ιταλία.

YARA NARDI via Reuters

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ Μαξιμίλιαν Καλ είπε ότι η Ιταλία έχει ”εδώ και κάποιο διάστημα” σταματήσει να δέχεται τους ανθρώπους που επαναπροωθεί η Γερμανία σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που απαιτεί τα αιτήματα χορήγησης ασύλου να τα διαχειρίζεται η χώρα όπου υποβλήθηκαν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτό ισχύει για περισσότερους από 12.400 ανθρώπους μέχρι στιγμής και μόνο οι 10 από αυτούς έχουν επαναπροωθηθεί στην Ιταλία. Μόλις η ιταλική κυβέρνηση αρχίσει να τηρεί τον Κανονισμό, ο μηχανισμός αλληλεγγύης μπορεί να επαναλειτουργήσει, πρόσθεσε.

Η δε Μελόνι σε χθεσινές δηλώσεις της πάντως, δεν στάθηκε στο θέμα με την Γερμανία: ″Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις» από την ΕΕ.

Eπιβεβαίωσε επίσης ότι ”πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία...Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας”.

Migrants wait near the port to be transferred to the mainland, on the Sicilian island of Lampedusa, Italy, September 14, 2023. REUTERS/Yara Nardi
Migrants wait near the port to be transferred to the mainland, on the Sicilian island of Lampedusa, Italy, September 14, 2023. REUTERS/Yara Nardi
YARA NARDI via Reuters

Δημοφιλή