Το Minecraft και ο "μοναδικός" τρόπος της τεράστιας διαρροής απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ

Μέχρι που φτάνουν τα ίχνη της διαρροής των εγγράφων που το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει γνήσια. Μπλόφα της Δύσης ή προδοσία εκ των έσω; Τι νέο αποκαλύπτουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
minecraft.net
minecraft.net
minecraft.net

Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς για τα δεκάδες απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας -χάρτες, διαγράμματα και φωτογραφίες- που κυκλοφορούν εδώ και μέρες τώρα στο διαδίκτυο;

Χρονοδιαγράμματα και δεκάδες στρατιωτικά αρκτικόλεξα, έγγραφα, μερικά από τα οποία χαρακτηρισμένα ”άκρως απόρρητο”, δίνουν μια λεπτομερή εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναφέρουν τις απώλειες που υπέστησαν και στις δύο πλευρές, τα αδύναμα σημεία τους και κυρίως ποια τα πιο δυνατά τους ενόψει της πολυαναμενόμενης ουκρανικής εαρινής επίθεσης.

Πόσο αληθινές είναι όλες αυτές οι πληροφορίες και τι νέο αποκαλύπτουν στην Δύση ή στο Κρεμλίνο;

Κατά πρώτον: αυτή είναι η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή πριν από 14 μήνες. Μερικά εξ αυτών χρονολογούνται έως έξι εβδομάδες πριν αλλά και πάλι οι συνέπειες είναι τεράστιες.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν δηλώσει ότι τα έγγραφα είναι αυθυεντικά.

Οι πληροφορίες για τουλάχιστον ένα από αυτά φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί σε μεταγενέστερη έκδοση, αλλά από ένα σύνολο πλέον των 100 εγγράφων, αυτό φαίνεται μια σχετικά μικρή λεπτομέρεια.

Το BBC έχει δει εξετάσει 20 από τα έγγραφα και όπως αναφέρει περιλαμβάνουν λεπτομερείς απολογισμούς της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού που παρέχεται στην Ουκρανία καθώς σχηματίζει δώδεκα νέες ταξιαρχίες για μια επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Αναφέρεται πότε θα είναι έτοιμες οι ταξιαρχίες και απαριθμεί όλα τα τανκς, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυροβόλα που παρέχονται από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Σημειώνεται όμως ότι ”οι χρόνοι παράδοσης του εξοπλισμού θα επηρεάσουν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα”.

Ένας χάρτης περιλαμβάνει και πληροφορίες σχετικά συνθήκες του παγωμένου εδάφους στην ανατολική Ουκρανία και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην περιοχή όσο προχωρά η άνοιξη.

Μετά από έναν χειμώνα που δοκίμασε την αεράμυνα της Ουκρανίας, υπάρχει επίσης μια απογοητευτική ανάλυση της φθίνουσα ικανότητα της καθώς επιδιώκει να εξισορροπήσει τους περιορισμένους πόρους για την προστασία των αμάχων, των κρίσιμων υποδομών και των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.

Πόσες από όλες αυτές της πληροφορίες είναι νέες;

Πολλές από τις λεπτομέρειες είναι ήδη γνωστές. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία και είναι όλα συγκεντρωμένα.

Για παράδειγμα τα στοιχεία περί απωλειών. Είναι μια μικρή έκπληξη όταν μαθαίνουμε ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι 189.500 έως και 223.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Ο ισοδύναμος αριθμός για τις απώλειες της Ουκρανίας - μεταξύ 124.500 και 131.000 - είναι επίσης σύμφωνος με τις ενημερώσεις προς τους δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες.

Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια το Πεντάγωνο λέει ότι διατηρεί επιφυλάξεις λόγω κενών στην πληροφόρηση, θεμάτων επιχειρησιακής ασφάλειας και εσκεμμένων προσπαθειών, πιθανώς και από τις δύο πλευρές, να παραπλανήσουν.

Αναμφισβήτητα, αυτό είναι στοιχείο στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει που έχουν εντοπιστεί προσπάθειες παραποίησης ώστε να φαίνεται ότι η Ουκρανία υφίσταται μεγαλύτερες απώλειες.

Μια ”εκδοχή” εγγράφων σχετικά με τις απώλειες στον πόλεμο που αναρτήθηκε στον φιλορωσικό ιστότοπο του Telegram πήρε τον αριθμό των νεκρών Ουκρανών (“16.000 έως 7.500) και τον έβαλε στο σύνολο των απωλειών της Ρωσίας και αντιστρόφως των Ρώσων (61.000 έως 71.500) στης Ουκρανίας.

Φυσικά όλο αυτό εγείρει ερωτήματα για το ποιος διέρρευσε τα έγγραφα και γιατί;

«Ορίστε, πάρτε μερικά έγγραφα που διέρρευσαν»

Tην ιστορία για το πώς τα απόρρητα έγγραφα βρίσκουν το δρόμο στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στο 4Chan και το Telegram, την έχει ήδη διηγηθεί ο Αρικ Tολερ της ερευνητικής ομάδας πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, Bellingcat.

Ο Tόλερ λέει ότι δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να αποκαλυφθεί η αρχική πηγή των διαρροών, αλλά καταγράφει την εμφάνισή τους σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων δημοφιλή σε gamers στις αρχές Μαρτίου.

Στις 4 Μαρτίου, μετά από μια διαμάχη για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε έναν διακομιστή Discord όπου συχνάζουν παίκτες του on line παιχνιδιού Minecraft, ένας χρήστης έγραψε ”ορίστε πάρτε μερικά έγγραφα που διέρρευσαν”, πριν δημοσιεύσει 10 από αυτά.

Είναι μια ασυνήθιστη, αλλά σχεδόν μοναδική μορφή διαρροής.

Το 2019, πριν από τις γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγγραφα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Η.Β. εμφανίστηκαν στο Reddit, το 4Chan και άλλους ιστότοπους. Εκείνη την εποχή, το Reddit είπε ότι τα μη διαβαθμισμένα έγγραφα προέρχονταν από τη Ρωσία.

Σε άλλη περίπτωση, πέρυσι, οι παίκτες του διαδικτυακού παιχνιδιού War Thunder δημοσίευσαν επανειλημμένα ευαίσθητα στρατιωτικά έγγραφα, προφανώς σε μια προσπάθεια να επιχειρηματολογήσουν και να υπερισχύσουν οι θέσεις στο πλαίσιων διαφωνιών μεταξύ τους.

Η τωρινή διαρροή βέβαια είναι πιο ευαίσθητη και δυνητικά επιζήμια.

Η Ουκρανία περιφρούρησε με ζήλο την ”επιχειρησιακή της ασφάλεια” και δεν σίγουρα δεν είναι χαρούμενη που τόσο ευαίσθητο υλικό εμφανίστηκε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Η ανοιξιάτικη επίθεση της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση Ζελένσκι να αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο της μάχης και να θέσει προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες αργότερα.

Στο Κίεβο, αξιωματούχοι μίλησαν για πιθανή εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία. Άλλοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έχουν προτείνει το αντίθετο: ότι όλα είναι μέρος μιας δυτικής συνωμοσίας για την παραπλάνηση των Ρώσων διοικητών.

Το κρίσιμο στοιχείο όμως είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα στα έγγραφα που διέρρευσαν μέχρι στιγμής που να δείχνει την κατεύθυνση ή την ώθηση της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο θα έπρεπε να έχει ήδη μια αρκετά καλή ιδέα για το εύρος των προετοιμασιών της Ουκρανίας (αν και οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν χρεωθεί πολλές αποτυχίες κατά τη διάρκεια του πολέμου), αλλά το Κίεβο πρέπει να συνεχίσει να κάνει τον εχθρό να αναρωτιέται για το πώς θα εξελιχθεί η στρατιωτική της επιχείρηση προκειμένου να διατηρήσει κάποιο στοιχείο του αιφνιδιασμού και άρα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή