Το Νο1 σημάδι της σχέσης που οδηγεί σε ευτυχισμένο γάμο

Τι αναφέρει Μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Mature couple enjoying their vacation.
RgStudio via Getty Images
Mature couple enjoying their vacation.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έχει διαπιστώσει ότι κάτι (σε ένα βαθμό) ακαθόριστο μπορεί να προβλέψει τη συζυγική ευτυχία.

Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια έδειξαν σε ικανοποιητικό βαθμό ότι διαθέτουν υψηλά επίπεδα αυτού που ονομάζεται «συγχρονισμός του νευρικού συστήματος».

Τι είναι ο συγχρονισμός του νευρικού συστήματος

Βασικά σημαίνει να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος – να σκέφτεσαι ή να νιώθεις το ίδιο πράγμα με τον σύντροφό σου στο επίπεδο του ενστίκτου.

Μπορεί να νομίζουμε ότι εμείς και ο σύντροφός μας έχουμε πολύ διαφορετικές προτιμήσεις. Η μελέτη ― η οποία μέτρησε τον «συγχρονισμό του νευρικού συστήματος» μεταξύ ζευγαριών που παρακολουθούσαν σκηνές ταινιών οι οποίες σχετίζονται με γάμο αλλά και με άσχετα πράγματα ― αναφέρει ότι έχει σημασία το πώς σκεφτόμαστε τις σχέσεις πλέον.

Μιλώντας στο Medical News Today, ο δρ. Τζάρεντ Χίτμαν, ψυχίατρος, είπε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας: «Παρ′ ότι και οι δύο σύντροφοι μπορεί να δείχνουν ότι έχουν ίδιες απόψεις σχετικά με ζητήματα που άπτονται του γάμου, μπορεί να υιοθετούν διαφορετικές απόψεις και σκέψεις για άσχετα θέματα, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί δεν είχαν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την προβολή σκηνών άσχετων με τον γάμο».

Ο ρομαντισμός δεν είναι ο μόνος τομέας όπου ο συγχρονισμός είχε σημασία

Πέρα από το να σκέφτονται και να αισθάνονται λίγο πολύ το ίδιο πράγμα για τις ... χαζές σκηνές ταινιών, τα ζευγάρια που ήταν συγχρονισμένα όταν ήταν «εκτός λειτουργίας» (σ.σ. εκτός υποχρεώσεων γάμου) έτειναν να είναι πιο ευτυχισμένα στο γάμο τους, ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Βίνοντ Μένον στον ιστότοπο του Stanford...

Και κατέληξε, μεταξύ άλλων: «Φαίνεται ότι το να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος (σε αυτά τα ζητήματα) είναι πολύ πιο σταθερός δείκτης ευτυχισμένων γάμων από τα τεστ προσωπικότητας - όσον αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: