Το παρασκήνιο της εισβολής του FBI στο θέρετρο του Τραμπ στη Φλόριντα

Ο Τραμπ έκανε γνωστή την έφοδο ο ίδιος, σε μια μακροσκελή δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Truth Social

Η επιδρομή του FBI την περασμένη Δευτέρα στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον καθώς σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση των ερευνών για τα πεπραγμένα του στη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο Τραμπ έκανε γνωστή την έφοδο στο θέρετρο ο ίδιος, σε μια μακροσκελή δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Truth Social, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που ίδρυσε μετά τον αποκλεισμό του από το Twitter.

«Η «πολιορκία» από πράκτορες του FBI ισοδυναμεί με «εργαλειοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης» από τους «ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκράτες», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Έσπασαν ακόμη και το χρηματοκιβώτιο μου!» αναφώνησε.

Η έφοδος των αστυνομικών αρχών σε οικία πρώην προέδρου δεν έχει προηγούμενο. Μοναδικές ωστόσο ήταν και οι προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τον εκλεγμένο διάδοχό του ενώ το αν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για αυτή ή οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια παραμένει ένα καυτό ερώτημα.

Τι έψαχναν;

Το ίδιο το ένταλμα έρευνας δεν έχει δημοσιοποιηθεί και το πλήρες εύρος του δεν είναι ακόμη γνωστό.

Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι γνωστό ότι ερευνούσε τον λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο με προορισμό τη Φλόριντα. Αρκετά μέσα ανέφεραν ότι η επιδρομή της Δευτέρας σχετίζεται με αυτήν την έρευνα, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Ο Έρικ Τραμπ δήλωσε στο Fox News οτι «ο σκοπός της επιδρομής ήταν, σύμφωνα με τις αρχές, τα Εθνικά Αρχεία μέσα από τα οποία ήθελαν να επιβεβαιώσουν εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στην κατοχή του έγγραφα ή όχι». Και συνέχισε λέγοντας οτι «ο πατέρας μου έχει συνεργαστεί καλά μαζί τους τους τελευταίους μήνες».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζουμε τι είδους πληροφορίες μπορεί να περιέχονταν σε οποιοδήποτε από αυτά τα φερόμενα ως καλοδιατηρημένα έγγραφα και τι αντίκτυπο, θα μπορούσαν να έχουν στην εθνική ασφάλεια.

Ο Έρικ Τραμπ είπε ότι το FBI έστειλε «20 αυτοκίνητα και 30 πράκτορες» στο θέρετρο, όπου «λεηλάτησαν το γραφείο» και «λήστεψαν μια ντουλάπα». Ισχυρίστηκε δε, ότι ο πατέρας του δεν είχε τίποτα στο χρηματοκιβώτιο.

Οι επικεφαλής των Εθνικών Αρχείων είχαν δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι είχαν καταφέρει να ανακτήσει περισσότερα από δώδεκα κουτιά με έγγραφα που φυλάσσονταν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στο Mar-a-Lago κατά παράβαση του νόμου περί Προεδρικών Μητρώων, ο οποίος ορίζει ότι όλα τα προεδρικά αρχεία πρέπει να φυλάσσονται στα Αρχεία για τους επόμενους προέδρους.

Σύμφωνα με το CNN, τον Ιούνιο, μια μικρή ομάδα ερευνητών πήγε στο Μαρ-α-Λάγκο ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από τους δικηγόρους του Τραμπ σχετικά με το υλικό που πήρε ο πρώην πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να κρατούσε πρόσθετες απόρρητες πληροφορίες.

Ο Τραμπ έχει γνωστό καταστροφής σημειώσεων και εγγράφων. Πριν γίνει πρόεδρος, προτίμησε να κάνει τους ανθρώπους που εργάζονταν για αυτόν να υπογράψουν συμφωνίες μη αποκάλυψης, προκειμένου να αποτρέψει τη διαρροή μη κολακευτικών ή νομικά ενοχλητικών πληροφοριών.

Ποιός έδωσε την άδεια για την εισβολή

Για να λάβουν ένα ένταλμα, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες θα έπρεπε να αποδείξουν σε έναν δικαστή ότι είχε διαπραχθεί έγκλημα και ήξεραν πού να το βρουν. Σε αυτήν την περίπτωση ήταν κάπου μέσα στο Mar-a-Lago.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για να φτάσουν στο σημείο πράκτορες του FBI να εισβάλλουν στο σπίτι ενός πρώην προέδρου σήμαινε ότι έχει εγκριθεί από τα υψηλότερα κλιμάκια του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα Merrick Garland.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να έχει εκδώσει κλήτευση για τις πληροφορίες που ζήτησε, φαίνεται να υπήρχε σοβαρός λόγος να πιστεύουν ότι οι πληροφορίες κινδύνευαν να χαθούν με κάποιο τρόπο, εξ ου και η βιασύνη να τις εντοπίσουν.

Οι επικριτές της εφόδου ωστόσο, έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως «πολιτικό κόλπο κατά του Τραμπ» και όχι ως το αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης έρευνας.
Ωστόσο, αναφέρουν επίσης ότι ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, διορίστηκε από τον Τραμπ και είναι μέλος μιας ακροδεξιάς κοινότητας, αφήνοντας να εννοηθεί πως ό,τι αποδεικτικό στοιχείο έχει το FBI για τον Τραμπ έρχεται από πολύ ψηλά στην ιεραρχία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει σχολιάσει δημόσια την κατάσταση.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, δήλωσε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επιδρομή.

Τι θα συμβεί μετά

Το διακύβευμα είναι αρκετά σημαντικό. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν ο Τραμπ θα κατηγορηθεί ποινικά για οτιδήποτε έχει κάνει.

Είναι πιθανό, η σκόπιμη απόκρυψη ή η καταστροφή κυβερνητικών εγγράφων να οδηγήσει σε κατηγορίες, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα εμπόδιζε τελικά τον Τραμπ να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, σύμφωνα με τους New York Times.

Ουασιαστικά, υπάρχει ένας νόμος που απαγορεύει τη απομάκρυνση κυβερνητικών εγγράφων από το Λευκό Οίκο κι ένας άλλος που απαγορεύει σε υποψήφιο να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα εάν είναι ένοχος.

Όλα αυτά όμως είναι στο πλαίσιο μια συζήτησης για το εάν θα μπορούσε κανείς να εμποδίσει κάποιον ώστε να διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα, αφού το Σύνταγμα καθορίζει ποιος επιτρέπεται να το κάνει αυτό.

Ο Γκάρλαντ δεν έχει δώσει καμία απάντηση ως γενικός εισαγγελέας. Αρκέστηκε σε αόριστους όρους όταν ρωτήθηκε εάν ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει ποινικές συνέπειες για οποιαδήποτε από τις ενέργειές του, λέγοντας απλώς ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

«Κάθε άτομο που είναι ποινικά υπεύθυνο πρέπει να λογοδοτήσει για την προσπάθεια ανατροπής νόμιμων εκλογών και πρέπει να το κάνουμε με ακεραιότητα και επαγγελματισμό», δήλωσε ο Garland σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ενδεχομένως λάθος χειρισμός απόρρητων πληροφοριών είναι μόνο ένα από τα πολλά παράνομα πράγματα για τα οποία κατηγορείται ο Τραμπ.

Η υποτιθέμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του πρώην προέδρου ποικίλλει από φοροδιαφυγή έως απόπειρα πραξικοπήματος και πολλές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του έργου της επίλεκτης επιτροπής της Βουλής που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ενώ ο Τραμπ ζούσε στο θέρετρο του στη Νότια Φλόριντα, φέρεται να μην ήταν εκεί τη στιγμή της έρευνας λόγω ενός από αυτά τα άλλα νομικά προβλήματα.

Αντίθετα, έμενε στο θέρετρο του Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου ετοιμαζόταν για κατάθεση με τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης για ένα οικονομικό θέμα, σύμφωνα με τους New York Times.

Πώς ακούγονται όλα αυτά στους Ρεπουμπλικάνους;

Κάποιοι έχουν εναντιωθεί κατά της στάσης της αστυνομίας, ζητώντας από το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λογοδοτήσουν για την εισβολή στο Mar-a-Lago.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, από την πλευρά του, απείλησε ευθέως τον Γκάρλαντ, λέγοντάς του «να διατηρήσει τα έγγραφά και να καθαρίσει το ημερολόγιό τους» σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής μετά την ενδιάμεση θητεία.

«Όταν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν πίσω τη Βουλή», έγραψε ο Μακάρθι, «θα ασκήσουμε άμεση εποπτεία αυτού του τμήματος» και «δεν θα αφήσουμε κανένα λιθαράκι».