Ποιός ωφελείται απο την έρευνα εναντίον του Τραμπ

Πώς η έρευνα εναντίον του Τραμπ μπορεί να ωφελήσει τους Ρεπουμπλικανούς.
Chris O'Meara/Associated Press

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου που διερευνά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε Ρεπουμπλικάνους για να τον εκθέσουν. Από αυτή την εξέλιξη βγήκαν κερδισμένοι, ίσως κατά ειρωνικό τρόπο, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι - ειδικά αυτοί που επιδιώκουν την προεδρική υποψηφιότητα του 2024 που επιθυμεί και ο Τραμπ για τον εαυτό του.

Η επιτροπή έδειξε σε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς πώς ο πρώην πρόεδρος, έχοντας χάσει την επανεκλογή του, προσπάθησε τελικά να χρησιμοποιήσει βία και την απειλή βίας για να παραμείνει στην εξουσία - ο ορισμός ενός πραξικόπημα ή, πιο τεχνικά, αυτοπραξικόπημα.

«Η 6η Ιανουαρίου είναι ο ορισμός του πραξικοπήματος», δήλωσε η Ρουθ Μπεν-Γκιάτ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είναι ειδικευμένη στον φασισμό, στον αυταρχισμό, στην προπαγάνδα και στον Ντόναλντ Τραμπ

Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις από βοηθούς του, ακόμα και μέλη της οικογένειάς του, Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί να αποτρέψει την επίθεση του όχλου στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιτροπή διερεύνησης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία στο πόρισμά της τονίζει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έριξε λάδι στη φωτιά δημοσιεύοντας επιθετικά tweets με τους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές.

«Το προσωπικό που είχε παραμείνει στον Λευκό Οίκο το πρωί της 7ης Ιανουαρίου γνώριζε ότι ο πρόεδρος έπρεπε να απευθυνθεί ξανά στο έθνος και του είχαν ετοιμάσει και την ομιλία εκείνο το πρωί. Όμως αρνήθηκε επί ώρες να την εκφωνήσει» δήλωσε η ελέιν Λουρία, μέλος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αντίθετα την επόμενη ημέρα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει εκ νέου «δεν θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν». Η αρμόδια επιτροπή επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο στον ίδιο τον Τραμπ, λέγοντας ότι αυτός είναι που έστειλε τον όχλο εκεί.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον όχλο, έναν όχλο που γνώριζε ότι ήταν βαριά οπλισμένος, βίαιος και εξοργισμένος να κατευθυνθεί στο Καπιτώλιο για να προσπαθήσει να σταματήσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Έβαλε στο στόχαστρο τον δικό του αντιπρόεδρο και τους βουλευτές να κάνουν την δουλειά των πολιτών. Αυτά τα γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και πρέπει να υπάρξουν ευθύνες. Ευθύνες βάσει του νόμου, ευθύνες απέναντι στον Αμερικανικό λαό» δήλωσε ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής ο Ντόναλντ Τραμπ επί 187 λεπτά, από τη στιγμή που έφυγε από τη σκηνή του συλλαλητηρίου μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε στο βίντεο από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου τίποτα δεν μπορούσε να αναγκάσει τον Τραμπ να δράσει. Αντίθετα παρακολουθούσε την εξέλιξη της βίας από την τηλεόραση

Στην επιτροπή έγινε γνωστό ότι σε προηγούμενες ακροάσεις ο Τραμπ γνώριζε πολύ καλά ότι είχε χάσει τις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά συνέχισε να λέει ψέματα για νοθεία και «κλεμμένες» εκλογές.

Οι μαρτυρίες αποκάλυψαν έναν πρόεδρο χωρίς σεβασμό στους νόμους ή το Σύνταγμα ή την ιδέα της ίδιας της δημοκρατίας, υποστήριξαν τα μέλη της επιτροπής. Για την η επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 δεν ήταν απλώς μια διαμαρτυρία που ξέφυγε από τον έλεγχο.

Ένας σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι μόνο το 18% των Αμερικανών είδε την επίθεση στο Καπιτώλιο ως μεγάλο θέμα.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενώ οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να λένε ότι πιστεύουν ότι ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα κακό και ότι καταδιώκεται άδικα από τους Δημοκρατικούς και τα μέσα ενημέρωσης.