ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2018 20:05 EET | Updated 01/12/2018 22:19 EET

Το Παρίσι φλέγεται: Αντάρτικο πόλης από τα «κίτρινα γιλέκα» -Εκατοντάδες συλλήψεις

Reuters

″Μυρίζει επανάσταση”: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των ”κίτρινων γιλέκων”, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι.

 ″Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των ”κίτρινων γιλέκων”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των ”κίτρινων γιλέκων” είχε 75.000 διαδηλωτές στη Γαλλία .

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των ”κίτρινων γιλέκων” σήμερα μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα της Chanel, του Dior και της Apple.

″Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις (που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους. ”Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου”.

Reuters

Στις διαδηλώσεις, όπως ανέφερε στα ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα “Liberation” έκαναν την εμφάνισή τους κάθε είδους ακροδεξιές ομάδες, ακόμα και περιθωριακές.

Εθεάθη, μεταξύ άλλων, ο υπερεθνικιστής Ιβαν Μπενεντετί, πρώην επικεφαλής της εθνικιστικής κίνησης “Loeuvre Francaise” η οποία έχει διαλυθεί από το 2013.

Παρούσα επίσης ήταν και η ακροδεξιά φοιτητική οργάνωση GUD ενώ δεν έλειψαν και τα εθνικιστικά συνθήματα.

Sponsored Post