ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2018 11:53 EEST

To Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα από τη σκοπιά του κινήματος #MeToo

Pavel Rebrov / Reuters

Tο φετινό Μουντιάλ που διεξάγεται στη Ρωσία δεν είναι το ίδιο με τα προηγούμενα. Τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύφθηκαν στις ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα η σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον 30 γυναικών από τον μεγαλοπαραγωγό Χάρβει Γουαινστάιν, κινητοποίησε πολλές γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα μέσα από το hashtag #MeToo στο Twitter. Το Παγκόσμιο Κύπελλο δε θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο, καθώς καθημερινά περνάνε χιλιάδες γυναίκες από τα γήπεδα της Ρωσίας. Και, μάλιστα, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Από σεξουαλικές παρενοχλήσεις δημοσιογράφων μέχρι παρακλήσεις υπουργών να είναι... φρόνιμοι οι πολίτες της χώρες τους στη Ρωσία, η πολύχρωμη αυτή ποδοσφαιρική γιορτή... γκριζάρεται από περιστατικά όπως τα παρακάτω:

Δύο on camera σεξουαλικές παρενοχλήσεις αθλητικογράφων

Δυο γυναίκες αθλητικογράφοι, μια Κολομβιανή και μια Βραζιλιάνα, υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση την ώρα που μετέδιδαν τις ειδήσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εργάζονταν. Ειδικότερα, οι άνδρες τις φίλησαν on air, ενώ ένας εξ αυτών τη θώπευσε στο στήθος. Αν και η αθλητικογράφος από την Κολομβία ήταν ψυχραιμότερη (αυτή που μάλιστα θωπεύτηκε), χωρίς να χάσει τη ροή της, η Βραζιλιάνα αμύνθηκε με επιτυχία και άρχισε να φωνάζει στον άνδρα.

Η απαράδεκτη διαφήμιση ταχυφαγείου

 Ρωσικό εστιατόριο με burgers ανάρτησε στο Facebook ότι προσφέρει 3 εκ. Ρούβλια  (€ 40,620) σε όσες γυναίκες κατάφερναν να μείνουν έγκυες από ποδοσφαιριστή που παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αργότερα την κατέβασαν απολογούμενοι ότι το έκαναν «για λόγους μάρκετινγκ».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας καταγγέλλει πολίτη

Ένα βίντεο που προβάλλει έναν Κολομβιανό οπαδό να παρακινεί γυναίκες από την Ιαπωνία να λένε βωμολοχίες αλλά και προσβλητικά σχόλια για το ίδιο τους το σώμα προκάλεσε τόσο μεγάλο σάλο στη Ρωσία αλλά και στη γενέτειρά του που ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών έγραψε στο Twitter:

«Το συγκεκριμένο βίντεο όχι μόνο προσβάλλει τις γυναίκες, αλλά και τη γλώσσα και τον πολιτισμό της ίδιας μας της χώρας».

 

Το υπουργείο τουρισμού της Βραζιλίας προειδοποιεί τους οπαδούς

Όταν έγιναν γνωστές οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις Ρωσίδων από Βραζιλιάνους μέσα από βίντεο που κυκλοφόρησαν, όπου τις ανάγκαζαν να λένε τη φράση «rosa buceta» που στα πορτογαλικά σημαίνει «ροζ αιδοίο» το υπουργείο τουρισμού της Βραζιλίας έβγαλε ανακοίνωση όπου κατέκρινε το σεξισμό και τον μισογυνισμό σε κάθε επίπεδο, πόσω μάλλον ενόψει παγκοσμίου κυπέλλου.

Ρώσος βουλευτής προτρέπει τις γυναίκες να «καλωσορίσουν τους οπαδούς»

«Όσο περισσότερα love story εκτυλιχτούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες θα είναι ερωτευμένοι με Ρωσίδες, που σημαίνει ότι θα γεννηθούν περισσότερα παιδιά που είναι το ιδανικό» αναφέρει ο Ρώσος βουλευτής Mikhail Degtyaryov.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μια μέρα από τις δηλώσεις της συναδέλφου του Tamara Pletnyova που επισήμανε ότι «οι γυναίκες δε χρειάζεται να κάνουν σεξ ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλου»και συμπλήρωσε ότι «το 1980 στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγαμε γεννήθηκαν πολλά παιδιά που στη συνέχεια υπέφεραν. Πρέπει να γεννήσουμε τα δικά μας παιδιά».

Οι κυβερνώντες των συμμετεχόντων χωρών στο Μουντιάλ πάντως εύχονται να μην υπάρξουν άλλα τέτοια ευτράπελα, γιατί δυσφημούν την ίδια τους τη χώρα αλλά και τη διεξαγωγή αυτού του παγκόσμιου θεσμού.

Πηγή: euronews