ΔΙΕΘΝΕΣ
27/06/2019 12:17 EEST | Updated 27/06/2019 12:20 EEST

Το Πεκίνο απαγορεύει την διάκριση φύλου στις προσλήψεις

Θα πρέπει να αφαιρεθεί το τεστ εγκυμοσύνης από τον κατάλογο των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων πριν από την πρόσληψή τους.

ASSOCIATED PRESS

Το Πεκίνο απαγόρευσε τις πρακτικές διάκρισης φύλων στις προσλήψεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ευκαιρίες των γυναικών για καριέρα, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στα σχέδια των εταιριών για προσλήψεις ή στις συνεντεύξεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται πλέον προϋποθέσεις που να αφορούν το φύλο, σύμφωνα με το έγγραφο από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης του Πεκίνου.

Απαγορεύεται επίσης να διατυπώνονται ερωτήματα για την οικογενειακή κατάσταση των γυναικών υποψηφίων κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ενώ θα πρέπει να αφαιρεθεί το τεστ εγκυμοσύνης από τον κατάλογο των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων πριν από την πρόσληψή τους.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο από 10.000 γιουάν (περίπου 1.488 δολάρια) έως 50.000 γιουάν εάν αρνηθούν να αλλάξουν τις πρακτικές τους. Σύμφωνα με το έγγραφο, μπορεί επίσης να ανακληθεί η άδεια εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού στην περίπτωση που εντοπιστούν σοβαρά παραπτώματα.

Τον Φεβρουάριο, το κινεζικό υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και οκτώ άλλες κρατικές υπηρεσίες δεσμεύθηκαν να απαγορεύσουν τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και να δημιουργήσουν έναν υγιή μηχανισμό που θα εποπτεύει τους εργοδότες και θα προσφέρει νομική βοήθεια στις εργαζόμενες γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ