Το real estate και ο τουρισμός είναι παραδοσιακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στην 23η Prodexpo, για το παρόν με το μέλλον των επενδύσεων
PRODEXPO
PRODEXPO
PRODEXPO

Η Ελλάδα του σήμερα, και όπως φαίνεται του αύριο, στηρίζεται επενδυτικά σε δύο τομείς, όπως το real estate και ο τουρισμός.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «Στον στρατηγικό σχεδιασμό μας έχουμε ένα σχέδιο για την υγιή ανάκαμψη του κλάδου, με μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις. Μειώσαμε μόνιμα τον ΦΠΑ κατά 920 εκατομμύρια, σε σχέση με το 2018, και τον καταργήσαμε σε μικρότερα νησιά. Αναστείλαμε τον φόρο υπεραξίας σε μεταβιβάσεις ακινήτων, καταργήσαμε τον φόρο γονικών παροχών για περιουσίες έως 800.000 ευρώ και υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας. Επίσης, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «Στόχος μας είναι η αξιοποίηση, στο βέλτιστο, της δημόσιας περιουσίας. Ολοκληρώσαμε μια από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις της χώρας, με την παραχώρηση του 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ολοκληρώσαμε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, προχωράμε τη δημιουργία νέας μαρίνας στην Κέρκυρα, αξιοποιούμε εκτάσεις και ακίνητα του Δημοσίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι οι Γούρνες στον Νομό Ηρακλείου, το Golf – Βόρειο Αφάντου στη Ρόδο και το ακίνητο στην Ηρακλείτσα Καβάλας, ενώ προχωράμε επίσης στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας. Προχωράμε με ταχύτητα το κυβερνητικό πάρκο στα ακίνητα της ΠΥΡΚΑΛ – έργο εμβληματικό για την οικονομία της χώρας, το οποίο συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξή της, καθώς θα απελευθερωθούν πάνω από 100 κτίρια, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αναβάθμιση των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών».
Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «η υλοποίηση της πολιτικής μας οδήγησε σε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία το 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να επανέρχονται σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, τα οποία αποτελούσαν και επίπεδα ρεκόρ.

Ο Ιωάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, «βάλαμε έναν στόχο να ξαναβρούμε το μπραντ, γιατί τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν στις προτεραιότητες των ξένων επενδύσεων. Σε τρία χρόνια έχουμε 8 δισ. ευρώ Στρατηγικές Επενδύσεις, έναντι 1 δισ. ευρώ τα προηγούμενα 8 χρόνια. Το μομέντουμ για την Ελλάδα είναι διαφορετικό γιατί χειριστήκαμε ως ευκαιρία την κρίση. Η προοπτική μπορεί να είναι καλή απλά να πρέπει να κρατήσουμε την σταθερότητα και το προφίλ της χώρας που έχει βγει προς τα έξω. Έχουμε καταφέρει να βάλουμε τη χώρα στο top 10 των επενδυτικών προορισμών το 2021. Δουλεύουμε το silver economy, παράλληλα ενισχύουμε τους ψηφιακούς νομάδες. Ο τουρισμός κάνει συνεχώς ρεκόρ και αυτό δημιουργεί ανάγκες για νέες επενδύσεις και κατασκευές. Δουλεύουμε ξεχωριστά τα πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές για όλες τις επενδύσεις».

Ο Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, τόνισε ότι «28.500 ακίνητα του Δημοσίου είναι καταπατημένα και χρειάστηκε η αναδιοργάνωση της ΕΤΑΔ για να γίνει καταλύτης στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα ακίνητα όπως τουριστικού ενδιαφέροντος, ενεργειακά, logistics και ακίνητα του πρωτογενή τομέα. Είναι οι τομείς που θα δώσουμε βαρύτητα το επόμενο διάστημα. Αυτό που πρέπει να διαχειριστούμε είναι το κομμάτι της ρηχής αγοράς. Έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις της χώρας. Η ΕΤΑΔ έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια ως “disruptor”. Αυτη τη στιγμή ερχόμαστε και επενδύουμε σε μια σειρά από ακίνητα όπως στο Ναυπλιο, στο Ηράκλειο, στο Ξενία Πάρνηθας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.»

Ο Θεόδωρος Μητράκος, διευθυντής, σύμβουλος Διοίκησης και πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ, ανέφερε ότι από το 2017 η ελληνική κτηματαγορά ακολουθεί μία σημαντική ανοδική πορεία έχοντας καλύψει το 80% των απωλειών της κρίσης. Η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει το ράλι αύξησης τιμών της τάξης του 50% της διεθνούς κτηματαγοράς, άρα υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες. Στο πλαίσιο και του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η αγορά έχει προεξοφλήσει 0,75 το προσεχές διάστημα και 0,5 μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά, η αύξηση των επιτοκίων ίσως φτάσει στο 2,5%. Το προσεχές διάστημα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, μέχρι το 2024, θα χάσει το 20% της δύναμής του, γεγονός που θα περιορίσει την εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο ένα κομμάτι των απωλειών θα καλυφθεί από τις μισθολογικές αυξήσεις, αλλά ταυτόχρονα σύμφωνα με τους δείκτες, απομακρύνεται ο κίνδυνος του spiral που μπορεί να επηρεάσει την αγορά.

Δημοφιλή