Το σχολείο δεν πρέπει να μένει βουβό στην έμφυλη βία

Η έμφυλη βία δεν γνωρίζει σταγανά. Το μόνο ασφαλές όριο είναι η ειλικρινής επικοινωνία και η εμπιστοσύνη με τα παιδιά.
.
.
Getty

Εκπαιδευτικό υλικό για τον εκφοβισμό, την σεξουαλική παρενόχληση, την έμφυλη βία, τις διακρίσεις, τον σεξισμό, τις λεκτικές επιθέσεις, την ψυχολογική και σωματική βία, την ενδοοικογενειακή βία. Γιατί όλα αυτά είναι θέματα (της) εκπαίδευσης, είναι θέματα του σχολείου.

Η απουσία σεξουαλικής αγωγής είναι παραπάνω από εμφανής. Αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση δεν μπορεί να σιωπά.

Η ανάγκη για σοβαρές και μελετημένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις είναι τεράστια: να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με θάρρος με προσοχή και σεβασμό στα παιδιά, να τα ακούσουμε.

Με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών. Για να στέκονται κριτικά και να αποδομούν τα έμφυλα στερεότυπα. Για να λειτουργούν με βάση την ισότητα και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη σχολική και εξωσχολική καθημερινότητά τους, προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και μελλοντικά εργασιακή.

Οι συνεχείς καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα έχουν ανοίξει με σφοδρότητα το ζήτημα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αρκείται στην απλή παρατήρηση τέτοιων σφοδρών κοινωνικών προβλημάτων. Χρειάζεται να στεκόμαστε ανοιχτά απέναντί τους, στο σχολείο και στο σπίτι.

Φυσικά, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση επιβάλλει πολλούς περιορισμούς. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι λειψή, απουσιάζει η φυσική συνύπαρξη στην τάξη, η ενσώματη αλληλεπίδραση.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, της ομοφοβίας, της τοξικής αρρενωπότητας, παραμένει κατεξοχήν ζήτημα (της) εκπαίδευσης. Κάθε εκπαιδευτικός καλείται να αναζητήσει τον πιο πρόσφορο τρόπο να επεξεργαστεί με τα παιδιά αυτά τα λεπτά και δύσκολα θέματα. Σήμερα, εξ αποστάσεως, ή αύριο, που θα ξανασυναντηθεί μαζί τους στην τάξη.

Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς παρουσιάζει πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για τις μεγάλες τάξεις του δημοτικού, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Το υλικό είναι ενδεικτικό: αποτελεί κυρίως πρόταση και παρότρυνση για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς: να ανοίξουμε το θέμα, να μιλήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε, να τους δείξουμε με θάρρος το φαινόμενο.

Το υλικό κλιμακώνεται: από το σεξισμό στη γλώσσα και τα έμφυλα στερεότυπα ως τη λεκτική και σωματική βία. Από τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τη βία και τις γυναικοκτονίες.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το δουν, να το εμπλουτίσουν να φτιάξουν νέο, να το προσαρμόσουν στις τάξεις τους, να μιλήσουν με συναδέλφους, να το διαδώσουν, να το φέρουν στα παιδιά, να δουλέψουν μαζί τους.

Το ίδιο ισχύει για τους γονείς. Η έμφυλη βία δεν γνωρίζει σταγανά. Το μόνο ασφαλές όριο είναι η ειλικρινής επικοινωνία και η εμπιστοσύνη με τα παιδιά.

Δείτε περισσότερα εδώ:

Δημοφιλή