ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2019 12:59 EET | Updated 13/03/2019 15:57 EET

Απολύσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τις παράνομες εισαγωγές φοιτητών

Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, δεν ήταν η πρώτη φορά πάντως, που κρούσματα παράνομης εισαγωγής μαθητών έκαναν την εμφάνισή τους.

Justin Tafoya via Getty Images

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), απέλυσε την Ντόνα Χέινελ, υψηλά ιστάμενο διοικητικό υπάλληλο του τμήματος φυσικής αγωγής καθώς και τον προπονητή  της ομάδας υδατοσφαίρισης, Γιόβαν Βάβιτς, ύστερα από υπόδειξη την Τρίτη, πως είχαν ενεργό συμμετοχή στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες στα τμήματα εισαγωγής πανεπιστημίων των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ακόμα ένα πανεπιστήμιο, με ιδιαίτερα βαρύ όνομα, αυτό του Στάνφορντ, έδειξε την πόρτα της εξόδου στον προπονητή ιστιοπολοϊας, Τζον Βάντεμερ, καθώς έκρινε πως έχει άμεση εμπλοκή σε αυτό που το FBI χαρακτηρίζει, «Εθνική Συνωμοσία».

Η Χέινελ κατηγορείται πως εισέπραξε το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Βάβιτς το ποσό των 250,000 δολαρίων, ούτως ώστε και οι δύο να μεριμνήσουν υπέρ της εισαγωγής μαθητών, παρουσιάζοντας τους ως αθλητές.

Οσο για την περίπτωση του Βάντεμερ, το Στάνφορντ ανακοίνωσε πως φέρεται πως δέχτηκε πληρωμές με σκοπό να προτείνει την είσοδο συγκεκριμένων μαθητών στην ομάδα κωπηλασίας. Αν και ουδείς από τους μαθητές πέτυχε την είσοδό του στο πανεπιστήμιο, εντούτοις απομακρύνθηκε, καθώς η συμπεριφορά του δεν συνάδει με τις αξίες του ιδρύματος.

Το κόλπο με τις παράνομες εισαγωγές ήταν καλά οργανωμένο, καθώς περιελάμβανε γονείς που δωροδοκούσαν εξεταστές καθώς και άσχετους ανθρώπους που παρουσιάζονται σαν τα παιδιά τους την ώρα των εισαγωγικών εξετάσεων. 

Οι δωροδοκίες συνεχίζονταν και σε επίπεδο προπονητών και αθλητικών - διοικητικών στελεχών, που προωθούσαν μαθητές ως χαρισματικούς αθλητές, άσχετα αν οι αιτούντες δεν είχαν καμία σχέση με το άθλημα για το οποίο γινόντουσαν δεκτοί.

Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, δεν ήταν η πρώτη φορά πάντως, που κρούσματα παράνομης εισαγωγής μαθητών έκαναν την εμφάνισή τους. Τόσο το 2013 όσο και το 2014 η προπονήτρια της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου, Αλι Κοσροσάχιν, όσο και η βοηθός της, Λώρα Τζάνκε κατηγορήθηκαν για δωροδοκία 350,000 δολαρίων και απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Πηγή: HuffPost US