O «έξυπνος κάδος» του ΙΚΕΑ δεν θέλει να πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια

Μπορεί η τεχνολογία να λειτουργήσει για την καταπολέμηση του φαινομένου;
Fertnig via Getty Images

Η σπατάλη φαγητού, δηλαδή τα τρόφιμα που καθημερινά καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων, τα τελευταία κυρίως χρόνια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με τις διεθνείς οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

Η εταιρεία ΙΚΕΑ, βάζοντας στόχο να συνδράμει στην καταπολέμηση του φαινομένο,υ αποφάσισε να δημιουργήσει έναν «έξυπνο» κάδο που θα έχει όμως τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τις τροφές που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Μπορεί άραγε η τεχνολογία να βοηθήσει στη μείωση των τεράστιων ποσοτήτων τροφής που χάνονται καθημερινά;

Ο κάδος θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, θα ζυγίζει τις τροφές που καταλήγουν σε αυτόν και θα υπολογίζει το κόστος.

Ο Μαρκ Ζόρνες, υπεύθυνος για την κατασκευή, αναφέρει πως πρόκειται για την πρώτη συσκευή που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να υπολογίζει αυτόματα την σπατάλη τροφίμων.

Κι όλα αυτά την ώρα που τόνοι φαγητού πετιούνται κάθε χρόνο στους κάδους απορριμάτων μόνο από τις βρετανικές εταιρείες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

«Με τη χρήση του κάδου οι υπεύθυνοι πιθανότατα θα καταλάβουν πως ακόμα κι αν σώζουν το 2-8% των τροφίμων που σπαταλούν τα πράγματα θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό», σχολιάζει ο Ζόρνες.

Ήδη πολλά εστιατόρια στη Βρετανία χρησιμοποιούν τον κάδο. Η υπεύθυνη ενός από αυτά επισημαίνει πως την πρώτη χρονιά χρήσης του η σπατάλη τροφίμων στο κατάστημα μειώθηκε κατά 32%. Μάλιστα επισημαίνει πως μέσω αυτού έμαθαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τροφές που χρειάζονται.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, υπολογίζεται πως περίπου το 1/3 του φαγητού στον κόσμο δεν καταναλώνεται από κανέναν. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το 1/3 των φρούτων και λαχανικών που παράγονται στην Ευρώπη (περίπου 50 τόνοι δηλαδή) δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των super market γιατί δεν πληρούν τις αισθητικές προδιαγραφές.

Την ίδια ώρα, ένα περίπου δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται παγκοσμίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τη WWF Hellas, τουλάχιστον το 1/3 των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση -περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι- σπαταλάται.

(Με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή