Το θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών το πιο δύσκολο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Τι άλλο συζητήθηκε

Αισιοδοξία Γεροβασίλη για την κινητικότητα
Menelaos Myrillas / SOOC

Η θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών αποτελεί το πιο δύσκολο τεχνικό θέμα στα προαπαιτούμενα της δ′ αξιολόγησης, και ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και των θεσμών για το πώς θα προχωρήσει γρήγορα. Αυτό δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στις συναντήσεις δεν τίθενται τα ζητήματα για την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα και το χρέος, μόνον τα προαπαιτούμενα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα του αφορολόγητου.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είπε ότι δόθηκαν στους θεσμούς στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως «πάμε πολύ καλύτερα στο γεωγραφικό κριτήριο». Ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επί της ουσίας παρέπεμψε τη συζήτηση στον όταν ορισθεί ο νέος υπουργός Οικονομίας.

Ερωτηθείς εάν θα δημιουργηθεί Bad Bank για τα «κόκκινα» δάνεια, απάντησε ότι «έχει πολύ δρόμο ακόμα. Θα δούμε και τα stress tests. Δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο».

Τέλος, για τη στάση του ΔΝΤ ως προς την Ελλάδα, ανέφερε ότι αυτή έχει αλλάξει προς το καλύτερο από το καλοκαίρι και παραμένει έτσι.

Αισιοδοξία Γεροβασίλη για την κινητικότητα

Νωρίτερα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, όπως η επιλογή των επιτελικών στελεχών (διοικητικοί και τομεακοί γραμματείς) και των προϊσταμένων (προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων), η κινητικότητα και τα ψηφιακά οργανογράμματα.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, έχουν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις συνολικά για 138 θέσεις μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο (για 69 θέσεις Γ.Γ. έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις και για 69 διευθυντών 3.000 αιτήσεις), στο πλαίσιο των σχετικών προκηρύξεων και η κυβέρνηση ζήτησε από την τρόικα έξτρα χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις.

Η αρχική προθεσμία για την τοποθέτηση γενικών γραμματέων και διευθυντών εκπνέει τον Μάρτιο αλλά το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε παράταση έως τον Μάιο για τους γενικούς διευθυντές και έως τον Ιούνιο για τους γενικούς γραμματείς.

Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, ζητήθηκε παράταση και οι δανειστές δείχνουν να το καταλαβαίνουν, ενώ εξήγησε ότι λίγοι άνθρωποι χειρίζονται το ζήτημα, τέσσερις από κάθε φορέα (ΑΣΕΠ και Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).

Οσον αφορά την κινητικότητα στο δημόσιο, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος και εκτίμησε ότι «με κυνήγι» θα βγουν οι χρόνοι. Εξήγησε ότι οι υπηρεσίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αφήνουν κάποιους να φύγουν, όπως για παράδειγμα σε ένα δήμο μπορεί κάποιος να θέλει να φύγει, αλλά να μην του δίνονται τα δικαιολογητικά και γι’ αυτές τις τεχνικές καθυστερήσεις των φορέων προέλευσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Οι δανειστές, σύμφωνα με την ίδια, αναγνωρίζουν την προσπάθεια.

Τέλος, ερωτηθείσα για τον επικείμενο ανασχηματισμό, δήλωσε «εγώ κάνω τη δουλειά μου, για αύριο έχω κανονισμένα ραντεβού».

Δημοφιλή