Το βάρος της ανάπτυξης στις περιφέρειες της Ελλάδας και στα νησιά

Αποκαλυπτικός ο Γιουνούς Ομαρζί, πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
HuffPost Greece

«Στην Ελλάδα από το 1981 έως τώρα έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και αυτές έγιναν σε μεγάλο βαθμό από τα διαρθρωτικά ταμεία. Βέβαια, αυτό ισχύει επίσης για την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πάντως, η Ελλάδα ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των χωρών - φίλες της περιφερειακής πολιτικής», ανέφερε ο Γιουνούς Ομαρζί πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σήμερα στο Στρασβούργο, δεύτερη μέρα της Ολομέλειας με καυτή ατζέντα, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γιουνούς Ομαρζί μίλησε για τα βασικά στοιχεία ως προς την περιφερειακή πολιτική.

«Βασική αρχή είναι η αλληλεγγύη με στόχο την ισότητα. Όσο λιγότερο είναι ανεπτυγμένη μια περιοχή, τόσο περισσότερη ενίσχυση θα λαμβάνει με χρηματοδοτήσεις, ώστε να επιτευχθεί ένας ορισμένος βαθμός σύγκλισης. Πρέπει όλοι να έχουν παρόμοιο βιοτικό επίπεδο. Το θέμα είναι πώς μερικοί θα αποκτήσουν την ανάπτυξη που τους λείπει και να μην υπάρχει κατακερματισμός εντός των χωρών. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ευρωπαϊκής ένωσης, της Ένωσης που θέλουμε», είπε ο Ομαρζί, τονίζοντας ότι «το πρώτο που προκαλεί δαπάνες είναι η πολιτική συνοχής. Κάποτε ήταν ο αγροτικός τομέας. Τώρα επενδύονται 390 δισ. ευρώ σε στόχους περιφερειακής πολιτικής.»

Βέβαια, ανάμεσα στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η μετανάστευση. «Κάτι πρέπει να κάνουμε», είπε ο Ομαρζί.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο κλίμα καθώς πρώτος πυλώνας πολιτικής είναι η ενεργοποίηση ενός νέου πράσινου συμφώνου, χρηματοδοτώντας όλα τα έργα για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η μεσόγειος θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Η κρίση που προέκυψε από τη ρωσική εισβολή προκάλεσε αντιδράσεις στον βορρά. Σύμφωνα με τον Ομαρζί «μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον προς τις χώρες της Βαλτικής. Θα κριθεί η ασφάλεια της Ευρώπης και είναι σημαντικό να βρεθούν λύσεις για την αυτάρκεια μας. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και να ξεχάσουμε τον νότο. Είναι σύνορο που ανήκει στην ίδια τη θεώρηση της Ευρώπης και η Μεσόγειος είναι κέντρο σύγκλισης επειδή εκεί επικεντρώνονται απειλές και κίνδυνοι με την κλιματική κρίση. Βιώσαμε πολλά με δασοπυρκαγιές, καύσωνες και λειψυδρία. Τώρα ξεκινά η κρίση για το νερό».

Ο Γιουνούς Ομαρζί τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «προτείναμε να επανεκκινήσουμε μια ολόκληρη πολιτική για τη Μεσόγειο δημιουργώντας μια μακροπεριφέρεια για τη Μεσόγειο που αρχικά θα περιορίζεται σε παραμέτρους περιβάλλοντος και νερού. Νομίζω ότι η Ισπανία βλέπει θετικά την πρωτοβουλία. Υπάρχει δέσμευση και από ελληνικές περιφέρειες να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η Ελλάδα προφανώς είναι στο κέντρο των προκλήσεων».

Ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν περιφέρειες που βρίσκονται στο περιθώριο της ανάπτυξης

Η περιφερειακή πολιτική αποτελεί προτεραιότητα για τη λεγόμενη σύγκλιση. «Μας ενδιαφέρει οι επενδύσεις να μην επικεντρώνονται σε μεγάλες πόλεις που είναι ελκυστικές για επενδύσεις, ιδίως για την απασχόληση. Θέλουμε εξισορροπημένη ανάπτυξη. Να καλύψουμε τις ανισότητες. Είναι προϋπόθεση για εκταμίευση κονδυλίων. Σήμερα παντού στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν περιφέρειες που βρίσκονται στο περιθώριο της ανάπτυξης. Έχουμε τη νέα πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα. Το δημογραφικό. Χάνουμε τη ζωτικότητα σε πολλές περιφέρειες», είπε ο Ομαρζί, αναδεικνύοντας ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

«Σημαντικό θέμα της πολιτικής μας ο εδαφικός χαρακτήρας. Θέλουμε να ασχολείται με τις διαφορές. Στην Ελλάδα έχετε όλη την ποικιλία για το άρθρο 174 της συνθήκης. Έχετε ορεινές περιοχές, νησιωτικές, περιοχές που χάνουν τη βιομηχανία, άλλες γεωργικές περιοχές που χάνουν τους κατοίκους τους. Θέλουμε με στοχευμένους τρόπους να βρούμε λύσεις», σημείωσε ο Ομαρζί για το μεγάλο θέμα της ερήμωσης της υπαίθρου.

Συναφές με αυτό το ζήτημα είναι και η φυγή πολλών νέων και στο εξωτερικό. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει περισσότερο από άλλες βασανιστεί από τα προγράμματα λιτότητας. Οι επιπτώσεις ήρθαν σε αντίθεση με τους δικούς μας στόχους της περιφερειακής πολιτικής. Οι δυσκολίες που προκάλεσαν επιθετικές πολιτικές ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να φύγουν. Οι ταλαντούχοι έφυγαν στο εξωτερικό. Αυτό είναι αντίθετο με τις πολιτικές ανάπτυξης. Αυτό που πρέπει να ξαναβρούμε είναι η συνοχή. Τα 22 δισ. ευρώ δεν θα φέρουν καρπούς αν υπάρχουν πολιτικές που πάνε κόντρα σε αυτούς τους στόχους, που εξαναγκάζουν τους νέους να φεύγουν, που οξύνουν τις εδαφικές ανισότητες», είπε ο Ομαρζί.

Τα ελληνικά νησιά ψηλά στην ατζέντα

«Για την Ελλάδα θέτουμε μια νέα προτεραιότητα, τη νησιωτική διάσταση. Αυτός είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι αρχιπέλαγος, η Ευρώπη η ίδια. Η πανδημία ανέδειξε αυτό το θέμα. Πρέπει να αναζητήσουμε συγκεκριμένες λύσεις. Να μην είναι ίδιες προς όλες τις περιφέρειες. Θέλουμε να μελετήσουμε σωστά το στοιχείο της νησιωτικότητας και θέλουμε να δούμε το οικονομικό προφίλ, πώς είναι να ζει κάποιος σε νησί. Αυτό καλύπτει και τα άλλα νησιά της Μεσογείου», ανέφερε ο Ομαρζί.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθύμισε ότι στόχος είναι να κλείσουν τα εργοστάσια άνθρακα και λιγνίτη. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι ενεργειακά αυτόνομη. Μπορεί να επιτευχθεί και με την βοήθεια της ΕΕ. Βούληση χρειάζεται. Μπορεί να αξιοποιήσει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι καταστροφές θα είναι επαναλαμβανόμενες. Θα έχουμε προκλήσεις για γεωργία, τουρισμό και μεταφορές», σημείωσε.

Μάλιστα ο Ομαρζί ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε βοήθεια από το ταμείο αλληλεγγύης μετά τις καταστροφές. Και η βοήθεια φάνηκε μετά τους σεισμούς και τις πλημμύρες. Θα φανεί και μετά τις δασοπυρκαγιές.

Ως προς αυτό, υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένας ισχυρός πυλώνας για βοήθεια στις περιφέρειες με προγράμματα προσαρμογής σε κλιματικές αλλαγές. «Με τα κονδύλια του Φεντέρ κατασκευάζουμε έργα που δεν είναι πολύ ανθεκτικά με τις νέες κλιματικές αλλαγές. Τώρα χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα μεγάλο ταμείο που θα αφορά πιο ανθεκτικά έργα», είπε.

Για την Ελλάδα επισήμανε ότι με τις χρηματοδοτήσεις αναπτύχθηκε το γρήγορο ίντερνετ, όχι παντού αλλά αυτός είναι ο στόχος, το μετρό της Θεσσαλονίκης, η επέκταση του μετρό της Αθήνας αλλά και άλλα έργα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τα 29 δισ. ευρώ που θα δοθούν συνολικά.

Δημοφιλή