ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/03/2018 10:09 EET

Το «γλωσσάρι» των ναρκεμπόρων στα Εξάρχεια: Το «γκολ», το «σταφύλι» και το «μπουφάν»

sooc

Το δικό της «γλωσσάρι» είχε επινοήσει η συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά στα Εξάρχεια και στο κέντρο των Αθηνών.

Πρόκειται για το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. με την πραγματοποίηση 21 συλλήψεων. Κατά τις επικοινωνίες - συναλλαγές τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Ενδεικτικά:

# για ποσότητες κοκαΐνης χρησιμοποιούσαν τι φράσεις «μισό», «ένα», «ολόκληρο» και «πέτρα»

# για ποσότητες κάνναβης «μπιτς», «σταφύλι», «πράγμα» ή «πράγματα, «μικρό» ή «μεγάλο», «μπουφάν», «πράσινα παντελόνια»,

# για ένα κιλό κάνναβης: «μηχανή» ή «μηχανάκι» και «μπλούζα»,

# για χρήματα σε ευρώ: «λεκ» (αλβανικό νόμισμα) και

# για χρέος προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών: «γκολ».

Η συμμορία αποτελούνταν από Αλβανούς, Γεωργιανούς και Μολδαβούς, οι οποίοι με έδρα διαμέρισμα στην οδό Ερεσσού, διακινούσαν μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων ουσιών, κυρίως κάνναβης. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 8 Μαρτίου, η Ασφάλεια Αττικής με τη συμβολή ης ΟΠΚΕ και της ΕΚΑΜ, πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση στα Εξάρχεια, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπέδιου.

 Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 21 μέλη της οργάνωσης (13 υπήκοοι Αλβανίας, 4 Έλληνες, 2 υπήκοοι Γεωργίας, υπήκοος Μολδαβίας και υπήκοος Βουλγαρίας) ηλικίας από 19 έως 37 ετών, εκ των οποίων έντεκα αποτελούσαν τον κεντρικό πυρήνα της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν εντός των Εξαρχείων. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών και των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών.

 Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, οι όποιοι κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα. Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος έδειξε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση (η δράση της οποίας χρονολογείται τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο) που εκτός από διακίνηση ναρκωτικών, είχε αντικείμενο και τη διάπραξη ληστειών και κλοπών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στους σχεδόν τέσσερις μήνες που δρούσε το κύκλωμα, διακίνησε περισσότερα από 55 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης, αποκομίζοντας κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Επίσης, τα μέλη της διέπραξαν τέσσερις ληστείες στα Εξάρχεια και τη Νέα Ιωνία, διάρρηξη στο Γκύζη και κλοπές οχημάτων στο Ιλίον και τα Εξάρχεια.

 Πως δρούσε το κύκλωμα

Η κεντρική ομάδα, με βασικό κορμό 11 μέλη, δρούσε με ορμητήριο και πεδίο δράσης τα Εξάρχεια, αποτελώντας τον πυρήνα του δικτύου και την κοινή συνισταμένη των λοιπών συνεργαζόμενων υποομάδων. Για την προμήθεια του κυκλώματος με ναρκωτικά φρόντιζε άτομο που συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη για ένοπλη ληστεία σε βάρος ιδιώτη στην περιοχή των Εξαρχείων. Ωστόσο, η σύλληψη του από τις Αρχές κάθε άλλο παρά ανέστειλε τη δραστηριότητα της συμμορίας, αφού τα μέλη της, επέκτειναν τη δράση τους και αναζήτησαν νέους προμηθευτές, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

 Η συμμορία χρησιμοποιούσε ως «καβάτζα» διαμέρισμα της οδού Ερεσσού, στα Εξάρχεια, το οποίο είχε επιλεγεί ώστε να είναι κοντά στο πεδίο δράσης τους, να διευκολύνει τη διακίνηση των ναρκωτικών, τον εύκολο και γρήγορο ανεφοδιασμό, άλλα και τη διαφυγή ή απόκρυψη των μελών, σε περιπτώσεις εντοπισμού από την Αστυνομία. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε πως οι ρόλοι ήταν ξεκάθαροι, καθώς άλλα μέλη συντόνιζαν τη διακίνηση των ναρκωτικών κι άλλα λειτουργούσαν ως εκτελεστικά όργανα - «βαποράκια».

 Τα «βαποράκια» παραλάμβαναν τα ναρκωτικά και μετέβαιναν στα σημεία - πόστα τους, σε δρόμους πέριξ της πλατείας των Εξαρχείων, ενώ οι συναλλαγές με τους «πελάτες» - χρήστες πραγματοποιούνταν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε προκαθορισμένα σημεία, στα οποία μετέβαιναν είτε πεζοί, είτε με μοτοσυκλέτες, κατά τρόπο που προσομοιάζει στις υπηρεσίες κατ′ οίκον παράδοσης («delivery»). Όσον αφορά στις τιμές των ναρκωτικών ουσιών, ως ελάχιστες τιμές... λιανικής πώλησης είχαν καθοριστεί τα 5 ευρώ ανά γραμμάριο κάνναβης και τα 55 ευρώ ανά γραμμάριο κοκαΐνης.

 Έτοιμοι για συμπλοκές

 Χαρακτηριστικό της οργανωμένης δράσης και της αποφασιστικότητας για τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή αποτελεί ο ειδικότερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση απειλών, είτε από ανταγωνιστές, είτε από εξωτερικούς παράγοντες. Πιο αναλυτικά, στην προσπάθειά τους να «ελέγξουν» τη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή προέβαιναν συστηματικά σε χειροδικίες και απειλές σε βάρος «ανταγωνιστών».

 Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών του εγκληματικού δικτύου έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών, των ληστειών, των διακεκριμένων κλοπών και διαρρήξεων, ενώ σε βάρος 27χρονου αλλοδαπού μέλους, είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ισόβιας κάθειρξης, για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.