Τουρκία: Αναδίπλωση με τα capital controls, ήρθησαν οι περιορισμοί στις πιστωτικές κάρτες

Οπισθεν από την Κενρτική Τράπεζα της χώρας μετά την ανακοίνωση επιβολής περιορισμών, που προκάλεσε ανησυχία.
MURAD SEZER via Reuters

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στην Τουρκία από την είδηση της επιβολής περιορισμών στις αναλήψεις που αφορούν τις πιστωτικές κάρτες και τις υπεραναλήψεις, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανέκρουσε πρύμνα βάζοντας στον «πάγο» τα capital controls.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι «δεν θα εφαρμοστούν περιορισμοί στη χρήση προκαταβολών μετρητών από πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς υπερανάληψης».

Σύμφωνα με την Hurriyet, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα απέστειλε νέες οδηγίες στις τράπεζες, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη χρήση ατομικών και εταιρικών πιστωτικών καρτών και πως καταργήθηκαν τα προληπτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις πιστωτικές κάρτες. Επιπλέον, καταργήθηκαν τα όρια στις δαπάνες για κοσμήματα και η υποχρέωση σύστασης τίτλων.

DYLAN MARTINEZ via Reuters

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί επιβολή πλαφόν 15 χιλιάδων λιρών (σ.σ. περίπου 700 ευρώ) στις συναλλαγές, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες της χώρας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια εβδομάδα πούλησε 6 δισ. δολάρια.

Το τουρκικό δίκτυο «Show Tv» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ανέφερε ότι «πολλές τράπεζες σταμάτησαν τις πιστώσεις. Μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες όπως και σε αγορές χρυσού. Έπαθαν σοκ όσοι πήγαν τα ATM για να κάνουν αναλήψεις»

Στο ρεπορτάζ μεταδόθηκαν δηλώσεις από πολίτες που διαπίστωσαν τους περιορισμούς, λέγοντας ότι ήρθε μήνυμα στο κινητό τους, ενημερώνοντας τους ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων από τις πιστωτικές κάρτες.

Εξαφανίστηκαν συνάλλαγμα και χρυσός

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποθέματα ξένου νομίσματος και χρυσού μειώθηκαν κατά 17 δισ. δολάρια τις έξι εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής (14 Μαϊου), καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να στηρίξει την οικονομία και τη λίρα ενόψει των σκληρά αμφισβητούμενων δημοσκοπήσεων.

via Associated Press

Η κακή εικόνα της οικονομίας και η συνεχιζόμενη απαξιώση της τουρκικής λίρας οφείλεται στην ανησυχία επενδυτών και αναλυτών για την συνέχιση της αντισυμβατικής οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν.

Φόβοι που επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την επικράτησή του στις πρώτες εκλογές που δείχνουν σαρωτική νίκη του στις επαναλληπτικές.

Ο περιορισμός στην αγορά χρυσού έρχεται λόγω της αυξανόμενης ζήτησης του, καθώς οι Τούρκοι προσπαθούν να διασώσουν περιουσίες και αποταμιεύσεις, επενδύοντας σ′ ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω έντονου πληθωρισμού και μιας λίρας που διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά ρεκόρ.

(με πληροφορίες από Hurriyet, Financial Times)