Τουρκία: Κλείνει τα στενά του Βοσπόρου για βρετανικά ναρκαλιευτικά με προορισμό την Ουκρανία

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, εμποδίζοντας τη διέλευση πολεμικών πλοίων.
bfk92 via Getty Images

Κλείνει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε δύο βρετανικά ναρκαλιευτικά πλοία η Τουρκία εμποδίζοντας την διεύλευση τους με προορισμό την Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία, γιατί αυτό θα συνιστούσε παραβίαση διεθνούς συνθήκης όσον αφορά τη διέλευση των στενών σε καιρό πολέμου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μετέφερε δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού της στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους συμμάχους της ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία αυτά να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όταν η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπόλεμων πλευρών. Η συνθήκη εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στην έδρα της βάσης τους.

Αν και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ αμερόληπτα και σχολαστικά για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα, οι στενές σχέσεις της με τη Ρωσία ακόμη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την διαψέυδει.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή