Τουρκία: Ο Ερντογάν ορκίστηκε και θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο

Μετά τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές.
.
.
UMIT BEKTAS via REUTERS

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε σήμερα Σάββατο για άλλη μια φορά πρόεδρος της Τουρκίας, μετά τη μεγάλη του νίκη στις εκλογές- και αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να δείξει πώς θα κινηθεί το ανορθόδοξο οικονομικό του πρόγραμμα.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή μου και ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και ιστορίας να υπερασπιστώ την ύπαρξη και ανεξαρτησία του κράτους...να τηρώ το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τις αρχές και μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και τις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας» είπε στο πλαίσιο τελετής στην εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

.
.
UMIT BEKTAS via REUTERS

Ο Ερντογάν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας και κέρδισε με 52,2% στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 28 Μαΐου. Η νίκη του ανέτρεψε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και έλαβε χώρα παρά την κρίση ως προς το κόστος ζωής που είχε θεωρηθεί ότι μείωνε τις πιθανότητες επανεκλογής του. Στη νέα του πενταετή θητεία θα μπορεί να συνεχίσει τις ολοένα και πιο απολυταρχικές του πολιτικές που έχουν σε μεγάλο βαθμό πολώσει τη χώρα.

Το νέο κοινοβούλιο συγκλήθηκε την Παρασκευή και ο Ερντογάν αρχίζει επίσημα τη νέα του θητεία μετά την ορκωμοσία του στην εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα.

Στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είχε προγραμματιστεί να παραστούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 78 χώρες και διεθνείς οργανισμού,ς μεταξύ των οποίων ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά της Λιβύης και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Επίσης, μεταξύ αυτών που θα παραστούν είναι ο Καρλ Μπιλντ, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ασκηθεί πίεση στον Ερντογάν για να αποσύρει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία πως έχει πολύ ήπια στάση απέναντι σε Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές).

.
.
UMIT BEKTAS via REUTERS

Το βράδυ είναι να ανακοινώσει υπουργούς. Θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι στο συμβούλιο ο Μεχμέτ Σιμσέκ. Πρώην «τσάρος» της οικονομίας, όπως είχε μεταδώσει το Reuters, κάτι που ενδέχεται να υποδεικνύει μια επιστροφή σε μια πιο «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική. Ο Σιμσέκ έχαιρε της εκτίμησης των επενδυτών όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018. Αν αναλάβει ισχυρό πόστο, αυτό θα σηματοδοτήσει «στροφή» μετά από χρόνια πολιτικής που χαρακτηρίστηκε από χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και μεγάλο επίπεδο κρατικού ελέγχου των αγορών.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δημοφιλή