Τουρκία: Σχέδιο «απόδρασης» του Ερντογάν από τη χώρα αποκάλυψε ο Κιλιτσντάρογλου

Καταγγελία-«βόμβα» από τον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
via Associated Press

Σε σοβαρές καταγγελίες κατά του Ταγίπ Ερντογάν προέβη ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποκαλύπτοντας φερόμενο σχέδιο του Τούρκου προέδρου να «δραπετεύσει» από τη χώρα μαζί με την οικογένειά του.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν και τα μέλη της οικογένειάς του μεταφέρουν μεγάλα ποσά αμερικανικών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω δύο φιλοκυβερνητικών ιδρυμάτων, του Ιδρύματος «Υπηρεσία για τη Νεολαία και την Εκπαίδευση της Τουρκίας» (TÜRGEV) και του ENSAR, υποστηρίζοντας ότι σχεδιάζει να δραπετεύσει από τη χώρα σε περίπτωση αλλαγής εξουσίας.

«Εστησαν έναν οργανισμό ″βιτρίνα″. Του έβαλαν επικεφαλής έναν πολίτη των ΗΠΑ. Ομως η πραγματική διοίκηση του ιδρύματος είναι τα μέλη της οικογένειας Ερντογάν. [...] Αυτό το ίδρυμα-βιτρίνα χρειάζεται χρήματα για να αποκτήσει το δικαίωμα έκδοσης αδειών. Επιλέγονται δύο ιδρύματα από την Τουρκία, ιδρύματα που προσποιούνται ότι είναι για την εκπαίδευση: το TURGEV και το Ensar. Αυτά τα ιδρύματα αρχίζουν να στέλνουν τα χρήματα σε έναν Αμερικανό πολίτη», είπε Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter το βράδυ της Τρίτης.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι τα ιδρύματα TÜRGEV και Ensar μετέφεραν συχνά δολάρια ΗΠΑ συνολικού ύψους 10,2 εκατομμυρίων, δηλώνοντας ότι «το έγγραφο που απαριθμεί τις μεταφορές είναι ατελείωτο». Πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «αντίγραφο όλων των συναλλαγών».

Οι ισχυρισμοί του προέκυψαν αφού κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι σχεδίαζε να δραπετεύσει από τη χώρα σε περίπτωση αλλαγής εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτός και το στενό περιβάλλον του «φτιάχνουν ένα σχέδιο» για να φύγουν από τη χώρα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας στις 24 Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι υπάρχει ένα «μεγάλο σχέδιο διαφυγής», προσθέτοντας ότι θα αναλύσει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς του από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 22:00 της Τρίτης (ώρα Κωνσταντινούπολης).

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter εκείνη την ώρα, έριξε την «βόμβα» ότι η οικογένεια Ερντογάν χρησιμοποίησε τα ιδρύματα TÜRGEV και Ensar για να μεταφέρει τα δολάρια στις ΗΠΑ.

«Με άλλα λόγια, θέλουν να διαφύγουν στις ΗΠΑ για να βρουν καταφύγιο από τη χώρα που κατέστρεψαν παράνομα. Θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα Πενσυλβάνια για τον εαυτό τους», είπε.

«Μπορούν να κρυφτούν πίσω από τους νόμους της Αμερικής, υπάρχει κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

«Από πού τα πήρες αυτά τα χρήματα, γιατί μεταφέρεις συνεχώς αυτά τα χρήματα στην Αμερική; Γιατί μεταφέρετε αυτά τα νομίσματα στην Αμερική», ρώτησε.

Τα ιδρύματα TÜRGEV και Ensar έχουν βρεθεί στο επίκεντρο καταγγελιών για φοροδιαφυγή και σεξουαλικά εγκλήματα.

Το 2016 μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης μαθητών στο Ιδρυμα Ensar έγινε πρωτοσέλιδο στην Τουρκία. Το 2020, η μεταφορά χρημάτων της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στο Ensar πυροδότησε μια συζήτηση για φοροδιαφυγή, καθώς το ίδιο χρηματικό ποσό, περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, δωρίστηκε στην Ερυθρά Ημισέληνο από την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Başkent Gaz, η οποία ανήκει σε μια εταιρεία που έχει στενούς δεσμούς με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Δεδομένου ότι οι δωρεές προς την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο εκπίπτουν φορολογικά, η εταιρεία φέρεται να έχει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια φορολογικό πλεονέκτημα.

Το TÜRKEN Foundation ιδρύθηκε στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ το 2014 με την επωνυμία «Turken Foundation Inc», με τη συγχώνευση των Ιδρυμάτων Ensar και Türgev. Τα ιδρύματα υπέβαλαν πρόσφατα αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και εγγράφηκαν επίσημα. Η αίτηση υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος TÜRKEN, Μπεχράμ Τουράν, στις 18 Μαΐου.

Δημοφιλή