ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2020 15:33 EET

Τουρκία: Στους 6 οι νεκροί από τα συριακά πυρά στην Ιντλίμπ

Ένα επεισόδιο που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

ASSOCIATED PRESS

Οι νεκροί από την επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία τη Δευτέρα έχουν ανέλθει στους έξι, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε στρατιώτες και ένα μέλος του πολιτικού προσωπικού «έγιναν μάρτυρες» και επτά άλλοι τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ. Αυτοί που πραγματοποίησαν την επίθεση θα τεθούν προ των ευθυνών τους και θα χρησιμοποιηθεί το δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι σε παρόμοιες επιθέσεις, συμπλήρωσε το τουρκικό υπουργείο.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έπληξε δεκάδες στόχους των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης μετά τον θάνατο των στρατιωτών της στην Ιντλίμπ- στο πλαίσιο ενός επεισοδίου που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως 30-35 Σύριοι «εξουδετερώθηκαν» στα αντίποινα της Τουρκίας σε αυτό που χαρακτήρισε ως σφοδρό βομβαρδισμό των Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ- το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των Σύριων ανταρτών μετά από περίπου εννιά χρόνια πολέμου. Από πλευράς του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως 13 μέλη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στον τουρκικό βομβαρδισμό, ενώ ανταποκριτής της συριακής κρατικής τηλεόρασης είπε ότι δεν υπήρξαν απώλειες στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Τουρκία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ιντλίμπ, σε μια πρόκληση απέναντι στη Δαμασκό και τους Ρώσους συμμάχους της. Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία είπε στους Ρώσους πως «πρέπει να κάνουν στην άκρη» στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση, όπου η Άγκυρα και η Μόσχα υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες δέχτηκαν πυρά το βράδυ αφού μετακινήθηκαν εντός της Ιντλίμπ χωρίς να ενημερωθεί η Ρωσία, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί συντονισμένων κινήσεων.

Οι δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με ρωσική αεροπορική υποστήριξη, έχουν προελάσει στο εσωτερικό της Ιντλίμπ, κάνοντας την Τουρκία να προειδοποιήσει πως ίσως αρχίσει στρατιωτική επιχείρηση εκεί αν δεν σταματήσουν οι μάχες. Οι αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ, επίσης, κάποιοι εκ των οποίων υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν εξαπολύσει αντεπιθέσεις εναντίον των εδαφών που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του Άσαντ.

Στην Τουρκία βρίσκονται ήδη 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και η Άγκυρα φοβάται ένα νέο κύμα μεταναστών από την Ιντλίμπ. Υπάρχουν ήδη 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια γύρω από την περιοχή, που είχαν στηθεί στο πλαίσιο συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν το 2017. Αρκετά από αυτά έχουν περικυκλωθεί από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν είπε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τα φυλάκιά της ως «στόχους».

Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Ρωσία πως παραβιάζει τη συμφωνία αποκλιμάκωσης του 2017 για τον περιορισμό των μαχών στην περιοχή, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε την Παρασκευή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε την Κυριακή πως 320 τουρκικά φορτηγά και στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στην Ιντλίμπ στο Καφρ Λουσίν την Κυριακή, πολύ περισσότερα από ό,τι συνήθως, και κατευθύνθηκαν νότια. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα συριακά πυρά ήταν κατά των ενισχύσεών του, που προορίζονταν να αποτρέψουν συγκρούσεις στην Ιντλίμπ, παρά τον προηγούμενο συντονισμό για τις θέσεις τους.

«Είπαμε ειδικά στους Ρώσους ομολόγους μας πως δεν είναι ομόλογοί μας εδώ, ότι είναι απευθείας το συριακό καθεστώς, και ότι πρέπει να κάνουν στην άκρη» είπε ο Ερντογάν.

(με πληροφορίες από Anadolu, Reuters)