Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έπλεε στην περιοχή των Ιμίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρικική ακταιωρός προσέκρουσε με την πλώρη του στην πρύμνη του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος» του Λιμενικού και ενώ έπλεαν στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τα οποία παραβίασε τη τουρκική ακταιωρός.

Από το περιστατικό δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός μεταξύ των 27 μελών του πληρώματος.

Ασήμαντη χαρακτηρίζουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη ζημιά που υπέστη το σκάφος, το οποίο, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Το σκάφος έχει μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστασίο αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.

Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το «Γαύδος» αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.

Όπως πάντα για τέτοιους είδους περιστατικά έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το Πλοίο Ανοιχτής Θάλασσας του ΛΣ φέρει την ονομασία «Γαύδος» και είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα που έχουν ενταχθεί στον στόλο του Σώματος. Είναι τύπου STAN PATROL 5509 και κατασκευάστηκε από την ολλανδική εταιρεία Damen, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής είχε υπολογιστεί σε περίπου 28 εκατ. ευρώ.

Έχει βάρος 460 τόνων, μήκος 58 μέτρων, πλάτος 9,55 μέτρων, βύθισμα 2,9 μέτρων και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβων, η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα, φθάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΛΣ:

«Περί ώρα 23:40 χθες [Δευτέρα], στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Δημοφιλή