ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2018 20:49 EET | Updated 10/12/2018 21:02 EET

Τουσκ: Καμία επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit - έκτακτη Σύνοδος την Πέμπτη

«Προετοιμαζόμαστε και για έξοδο χωρίς συμφωνία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Agencia EFE

H Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στον απόηχο της αναβολής της ψηφοφορίας επί της συμφωνίας στο βρετανικό κοινοβούλιο από την Τερέζα Μέι.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω Εκτακτη Σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη», έγραψε στο Twitter ο κ. Τουσκ, σπεύδοντας, ωστόσο να διευκρινίσει:

«Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων (σ.σ. backstop), αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς θα επικυρωθούν τα ήδη συμφωνηθέντα. Και επειδή ο χρόνος τελειώνει, θα τεθεί επί τάπητος και η προετοιμασία για το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία».

Η τοποθέτηση του Πολωνού πολιτικού δεν αποτελεί σίγουρα θετικό μήνυμα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, που ανέβαλε την αυριανή ψηφοφορία, μιας και, όπως παραδέχθηκε, οι βουλευτές θα απέρριπταν τη συμφωνία με «μεγάλη διαφορά».

Παράλληλα, η αδιάλλακτη στάση που αποτυπώνεται στη δήλωση Τουσκ σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, δεν φαίνεται να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, μιας και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πλέον το μεγάλο «αγκάθι» για την Τερέζα Μέι και χωρίς αλλαγές στα συμφωνηθέντα, θεωρείται πολύ δύσκολο ότι θα καταφέρει να ανατρέψει τις διαμορφωμένες ισορροπίες εντός του βρετανικού κοινοβουλίου.