Τώρα γνωρίζουμε τι θα συμβεί όταν ο ήλιος...«πεθάνει»

Το μεγάλο αστέρι στον ουρανό κάποια στιγμή θα πεθάνει-αλλά μέχρι τώρα δεν γνώριζε κανείς τι θα συμβεί στον ήλιο όταν θα καταστραφεί.

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Manchester που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ανακάλυψε ότι όταν ο ήλιος εξαντλήσει όλο το υδρογόνο, γεγονός που θα συμβεί σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, τότε θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο και λαμπερό «δαχτυλίδι» σκόνης και αερίου. Αυτό θα προκύψει από τον ήλιο που θα «σβήνει» και θα έχει τη μορφή ενός μεγάλου κόκκινου πλανήτη.

Η αστρολογική ονομασία του φαινομένου είναι «πλανητικό νεφέλωμα» και θα μπορούσε να επεκταθεί στην τροχιά του πλανήτη Αφροδίτη και ίσως και παραπέρα.

Μιλώντας στο NBC News, η δρ. Albert Zijlstra που εργάστηκε για τη μελέτη, εξηγεί: «Τα πλανητικά νεφελώματα βρίσκονται ανάμεσα στα πιο όμορφα θεάματα στον νυχτερινό ουρανό. Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι ο ήλιος κάποια μέρα θα εξαφανιστεί, αν και δεν θα ζούμε ώστε να το παρακολουθήσουμε».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νεφέλωμα θα είναι ορατό για 10,000 με 20,000 χρόνια και καθώς θα διασκορπίζεται, θα παρέχει τελικά τις «πρώτες ύλες» για να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο αστεριών και πλανητών.

Πηγή: NBC News