Τραμπ: Αισιόδοξος πως ο διορισμός του Κάβανο θα επικυρωθεί εντός της εβδομάδας

Leah Millis / Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα ότι η Γερουσία θα επικυρώσει τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο επισήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει από την έρευνα του FBI σε βάρος του δικαστή, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τρεις γυναίκες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά την εποχή που ήταν μαθητής ή φοιτητής.

″Θέλω να δω τι θα γίνει με το FBI” είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, λίγη ώρα πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στη Φιλαδέλφεια.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία θα πρέπει να διεξαχθεί την Παρασκευή, αφού έχει δοθεί στην ομοσπονδιακή αστυνομία χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας για να ερευνήσει την υπόθεση. Ωστόσο, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων, Νταϊάν Φαϊνστάιν, είπε σήμερα ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να εξετάσουν οι γερουσιαστές την αναφορά του FBI, ώστε να τεθεί κατόπιν σε ψηφοφορία ο διορισμός του Κάβανο.

″Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς. Σήμερα είναι Τρίτη και θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα”, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, που προκάλεσε την έρευνα του FBI την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε ο Κάβανο τα μέλη της Επιτροπής όταν κλήθηκε να καταθέσει, την περασμένη Πέμπτη.

″Προβληματίστηκα πολύ από το ύφος των σχολίων... Η αλληλεπίδραση με τα μέλη (της Επιτροπής) ήταν οξεία και κομματική και αυτό με ανησυχεί. Σκέφτομαι, ας του δώσουμε (σ.σ. του Κάβανο) λίγο περιθώριο, λόγω αυτών που περνάει. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να έχουμε κάτι τέτοιο στο Δικαστήριο. Απλώς δεν γίνεται”, είπε.

Ο Κάβανο, που έχει προταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ, επιτέθηκε φραστικά στους Δημοκρατικούς γερουσιαστές κατά τη διάρκεια της ακρόασής του και τους διέκοπτε συχνά. Τους κατηγόρησε επίσης ότι ενορχήστρωσαν ένα πολιτικό ”χτύπημα” σε βάρος του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters)