Τα ψέμματα του Τραμπ: Εξι την ημέρα μέσος όρος, 21 την περασμένη βδομάδα

Δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραποιεί τα στοιχεία όταν δεν τον βολεύουν.
ASSOCIATED PRESS

Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, το CNN μετράει τα ψέμματα του Τραμπ. Την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνον 21 ανακρίβειες. Ηταν το χαμηλότερο σκορ των 5 βδομάδων και αποδίδεται στο ότι απέφυγε τα πολλά σχόλια μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες στο Ελ Πάσο και στο Ντέϊτον.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε, ο Τραμπ κατάφερε να πει 56 ψέμματα κι όπως διαπιστώνει το CNN, όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερες ανακρίβειες λέει. Την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε συνολικά 56 λεπτά - το χαμηλότερο σκορ του από την αρχή του χρόνου.

Η καναδέζικη εφημερίδα Toronto Star, άρχισε να μετράει τα ψέμματα του Τραμπ από την ημέρα της ορκωμοσίας του και σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος του είναι γύρω στις 6 ανακρίβειες την ημέρα. Το χαμηλότερο σκορ του το πέτυχε μία βδομάδα τον Μάρτιο του 2017, που είπε μόνο δύο ψέμματα.

Τα βασικότερα ψέμματα της προηγούμενης εβδομάδας: Επτά σχετικά με τους Δημοκρατικούς, πέντε σχετικά με την Κίνα και τέσσερα για τη Νότιο και τη Βόρειο Κορέα.

Πού τα είπε: Δώδεκα κατά την διάρκεια συνομιλιών του με δημοσιογράφους, έξι στο Twitter και τρία κατά τις δηλώσεις του όταν επισκέφτηκε το Ελ Πάσο του Τέξας μετά τη μαζική δολοφονία της 2ας Αυγούστου.

Το μεγαλύτερο ψέμμα:

Ο Τραμπ θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αντιπροέδρου του, Μάικ Πένς, ο οποίος σωστά ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 25 σωροί αμερικανών στρατιωτών, πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας, αναγνωρίστηκαν ανάμεσα σε αυτές που έφτασαν στις ΗΠΑ από τη Β. Κορέα το 2018.
Αντ′ αυτού, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι σωροί των πεσόντων συνεχίζουν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ, «την ώρα που μιλάμε, έρχονται μέσω Χαβάης».
Στην πραγματικότητα, καμμία σωρός δεν έχει φτάσει στις ΗΠΑ μέσω Χαβάης από το 2018. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Μάϊο ότι η Β. Κορέα σταμάτησε να συνεργάζεται με την αρμόδια ομάδα επιστροφής των σωρών και η όλη προσπάθεια έχει σταματήσει από τον περασμένο χρόνο.

Το πιο αποκαλυπτικό ψέμμα:

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ δήλωσε σωστά ότι η Κίνα παρουσίασε τον χειρότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 27 χρόνων. Την περασμένη βδομάδα, ωστόσο, έκρινε ότι αυτή η - ακριβής - πληροφορία δεν ήταν αρκετά εντυπωσιακή.

«Είναι η χειρότερη χρονιά της 35ετίας για την Κίνα» δήλωσε στο Twitter. «Ηταν 26 χρόνια αλλά τώρα είναι 35.»

Στην πραγματικότητα, δεν είχε αλλάξει τίποτα από την προηγούμενη ανάρτησή του, αλλά ο Τραμπ δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραποιεί τα στοιχεία όταν δεν τον βολεύουν.

Δημοφιλή