LIFE
27/02/2018 13:08 EET

Τραπεζαρία: Πώς θα διαμορφώσετε τον χώρο σας ανάλογα με το στυλ του σπιτιού σας

Η τραπεζαρία θεωρείται δικαίως το επίκεντρο του σπιτιού: εκεί μαζευόμαστε με την οικογένειά μας, εκεί γιορτάζουμε, εκεί φιλοξενούμε τους φίλους μας. Φαγητό, αναμνήσεις, δυνατά γέλια, αλλά και μία καθημερινότητα που δεν έχει κανέναν λόγο να είναι βαρετή, καθώς η τραπεζαρία δεν χρειάζεται να μας φιλοξενεί μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Το τραπέζι που θα επιλέξουμε να κοσμεί τον χώρο είναι ο βασικός παίκτης, γύρω του όμως θα στηθούν πολλά ακόμα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε έναν χαρακτήρα για την τραπεζαρία μας, ανάλογα και με το υπόλοιπο στυλ του σπιτιού.

Η minimal τραπεζαρία

IKEA
ikea

Η minimal αισθητική συνήθως συνοδεύεται από λευκά ή μαύρα έπιπλα και καθαρές γραμμές. Αποφεύγουμε τις πολλές λεπτομέρειες, τα έντοντα prints και τα περιττά αντικείμενα. Επιλέγουμε ένα μονόχρωμο τραπέζι και γύρω από αυτό στήνουμε και το υπόλοιπο σκηνικό: καρέκλες σε πλήρη αρμονία που μπορούν μεν να ανήκουν σε διαφορετική χρωματική παλέτα, αρκεί να είναι το μοναδικό στοιχείο που ξεχωρίζει. Επιλέγουμε απλή διακόσμηση τραπεζαρίας, δεν φοβόμαστε τις αυστηρές γραμμές, προτιμούμε πιάτα είτε μονόχρωμα είτε με μια μικρή διακριτική λεπτομέρεια, ενώ επενδύουμε παρά μόνο σε ελάχιστα διακοσμητικά με έντονο χαρακτήρα, όπως κάποια σύνθεση με κορνίζες ή κάποιο φυτό. 

IKEA

Η «ζεστή» τραπεζαρία 

IKEA
IKEA
IKEA

Εδώ χρειαζόμαστε την αίσθηση του ξύλου, σε όλες σχεδόν τις επιφάνειες. Μαξιλάρια, ρουστίκ αισθητική, φυσικά υλικά που έρχονται σε πλήρη αρμονία με χρωματιστούς τόνους που παραπέμπουν σε ανεπιτήδευτο στυλ και προσκαλούν τόσο τους καλεσμένους όσο και τους κατοίκους του σπιτιού να χαλαρώσουν. Κεριά, πιάτα με μοτίβα, αναπαυτικές καρέκλες, μαξιλάρια, σουπλά και διακοσμητικά, όλα όσα σας αρέσουν δένουν μεταξύ τους μέσα από το αόρατο νήμα του προσωπικού σας στυλ. 

Η κλασική τραπεζαρία

IKEA
ikea

Εδώ το ζητούμενο είναι η αρμονία. Το τραπέζι και οι καρέκλες παραμένουν στο επίκεντρο και γύρω τους στήνεται μια απλή διακόσμηση. Το θετικό σε μια κλασική τραπεζαρία είναι πως ο χαρακτήρας της μπορεί να αλλάξει σε συνάρτηση με την περίσταση: διαφορετικά θα υποδεχτεί τους φίλους σας σε μια χαλαρή βραδιά με delivery, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταμορφωθεί για ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο. Επενδύστε σε ένα καλό σερβίτσιο, σε πετσέτες, ποτήρια και διακοσμητικά, σε ουδέτερες όμως αποχρώσεις. Μην αγνοείτε τη δύναμη ενός βάζου, που μπορεί να κυριαρχεί πάνω στο τραπέζι, με διαφορετικά λουλούδια κάθε φορά που θα δίνουν τον τόνο της κάθε μάζωξης.

Η οικογενειακή τραπεζαρία

ikea

Εδώ το κλειδί είναι η λειτουργικότητα. Καρέκλες σε διάφορα μεγέθη ώστε να εξυπηρετούν όλα τα μέλη, σερβίτσια που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές γκάμες, αποφεύγουμε τα γυάλινα, τα βαριά αντικείμενα και προτιμάμε τα ανθεκτικά υλικά. Από άποψη διακόσμησης δεν χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις στο στυλ που μας αντιπροσωπεύει, αλλά η κοινή λογική απαγορεύει ο,τιδήποτε εύθραυστο. Μην ξεχνάμε πως την τραπεζαρία, όπως και κάθε γωνιά του σπιτιού, πρέπει να να την ζούμε και να την απολαμβάνουμε στην καθημερινότητα, όχι να την κρατάτε για special περιστάσεις. 

Η pop τραπεζαρία

ikea

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πιο μοντέρνα τραπεζαρία στην οποία κυριαρχεί η πανδαισία χρωμάτων, η mix and match αισθητική, τα μοτίβα, οι ματ υφές και τα ιδιαίτερα σχέδια επίπλων. Εδώ το λευκό τραπέζι μπορεί να αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο θα στηθεί το επόμενο γεύμα σας. Πολύχρωμα πιάτα, ποτήρια, κεριά, λουλούδια, κάδρα και γιατί όχι και καρέκλες. Η pop αισθητική δεν σημαίνει όμως πως ο,τιδήποτε χρωματιστό ταιριάζει, καθώς χρειάζεται αρκετός πειραματισμός ώστε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.   

IKEA
IKEA