Τραπεζικές «αναταράξεις» και οικονομία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ευρώ

Προβληματισμοί και διαβεβαιώσεις για το τραπεζικό σύστημα.
.
.
Dario Pignatelli EUROPEAN UNION

Η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη και του τραπεζικού συστήματος κυριαρχεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το Ευρώ (Eursummit) στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες, θα εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους και θα ενημερωθούν από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου για την κατάσταση των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος στον απόηχο των πρόσφατων χρεοκοπιών τραπεζικών ιδρυμάτων σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

″Χάρη στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουμε αναλάβει οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά εξοπλισμένες για να αντέξουν τις αναταράξεις της αγοράς”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνιαχου και πρόσθεσε: ”Είμαι πολύ σίγουρος για την ποσότητα της ρευστότητας και της ανθεκτικότητας που έχει δημιουργήσει το τραπεζικό μας σύστημα... Οι δράσεις που αναλάβαμε στο παρελθόν αποδίδουν και για το λόγο αυτό πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας» είπε κάνοντας λόγο για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και την ασφάλεια των καταθέσεων, οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν το δεύτερο τρίμηνο.

Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και οι καταθέσεις είναι προστατευμένες διαβεβαίωσε χθες 23 Μαρτίου κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει τριμερή κοινή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κωλύματος της τελευταίας στιγμής του κ. Κόστα. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την κα. Μελόνι.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης και θεωρεί ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να εξελιχθεί και στο επίπεδο των ηγετών (και όχι μόνο Eurogroup), να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος και να ολοκληρωθεί σύντομα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα