Μητσοτάκης: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες - Οι καταθέσεις είναι προστατευμένες

Η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.
|
JOHANNA GERON via Reuters

Την βεβαιότητα ότι τα καλύτερα της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαιώνοντας παράλληλα, με αφορμή την χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων εβδομάδων, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και οι καταθέσεις είναι προστατευμένες. Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επενδυτική βαθμίδα λέγοντας ότι πλησιάζοντας αυτόν τον στόχο μπορούμε να περιμένουμε ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «αυτό επιτρέπει στην Ελληνική Κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας».

Αναγνώρισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, «μία αύξηση των επιτοκίων την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό» είπε.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις.

Όμως θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

«Θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την Ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτημα για τη διαμόρφωση νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών της ΕΕ και να τονίσει ότι οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική. Και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές.

Οι σημερινές τοποθετήσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται έπειτα και τα διθυραμβικά σχόλια του Bloomberg για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 2015 έως σήμερα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα ελληνικά ομόλογα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα